2 år med Litium

Psykisk ohälsa

Lithionit 42mg

Jag har tagit Litium i två omgångar, nu senast sen juli 2014. Litium har verkligen varit bra för mig, den har stabiliserat mig och mina skov har inte varit lika allvarliga (den senaste hypomanin var dock… uff). Litium (Lithionit) är en stämningsstabiliserande medicin som hjälper de med bipolär sjukdom, ofta ges den som akutbehandling i slutenvården för att behandla mani, men den hjälper även mot depression.

Men säg något gott som inte för något ont med sig, alla mediciner har biverkningar i någon form och även om Litium har en relativt kort biverkningslista till skillnad från andra mediciner så har den biverkningar, jag har till exempel fått darrningar i händer, ökad törst och ökad urinmängd och något jag inte kopplade förrän för ett par dagar sen… acne.

Acne är en biverkning av Litium! Jag visste inte ens det. Så jag har spenderat de senaste dagarna med att gå igenom mina foton för att se hur min hy ändrats, har kollat pre-Litium och post-Litium. Och någon gång i oktober 2014 så börjar min hy ändras, den är mer oljig och fet och jag har fått mycket acne. Jag har listor på vad jag tagit för andra mediciner under dessa perioder och Litium var det enda nya.

Så jag har nu bestämt mig för att sluta med Litium, för även om den stabiliserat mig och funkat jättebra… är denna biverkning något jag inte klarar av. Självförtroendet får sig en rejäl törn när en hy som inte brukat bråka börjar bråka, och det med besked. Även om jag inte har mycket till självförtroende så vill jag ta vara på det lilla jag har, och det självförtroendet jag har klarar inte av detta. Man mår dåligt av det, men det är ett “annat” dåligt än t ex så som man mår i en depression, eller förstadiet till en depression. I alla fall för mig.

Har kollat på alternativ till Litium, let’s face it, jag behöver något som stabiliserar mina humörsvängningar. Och jag har kommit fram till att Abilify är nog mitt bästa alternativ. Den har stabiliserat mig i hypomanier tidigare, och Orfiril Long som jag tittade på hade “ökad risk för polycystisk sjukdom i äggstockarna”, och då tänker jag att den kanske spär på den PCOS jag redan har och PCOS kan ge acne, och jag vill ju bli av med så mycket acne som bara möjligt.
Så Abilify it is.

Loading Likes...

Kommentera