Min akne historia

Akne är ju något de flesta får dras med, ibland ända upp i vuxenåldern. Jag hade inget problem med akne i tonåren som mina vänner hade, för mig kom problemen som vuxen. Och jag har gått hos hudläkare och fått prova på krämer och tabletter, har dock inte tagit Roaccutan. Jag tänkte att jag skulle dela med mig av min akne historia, nu när den kommit in i ett nytt kapitel.
Min akne historia: Mitt ansikte, just nuNär min hy var som sämst, för två – tre år sedan ungefär, så gick jag på antibiotika (Tetralysal) och använde en kräm som hette Epiduo, Epiduo torkade ut min hy så mycket så att den sprack så jag fick byta till Acnatac. Varken antibiotika eller krämer fungerade för mig och min hy.

Men så var jag hos gynekologen för årligt cellprov och vi pratade lite, det togs lite prover och man kom fram till att jag har PCOS – Polycystiskt ovariesyndrom, och det är en hormonell rubbning som kan göra att man får akne, och det fick då jag.

Under hela min tonårstid, från 14 års ålder, gick jag på p-piller men på grund av viktuppgång av medicinering fick jag sluta med det och bytte istället till en spiral, har även haft en p-stav. Och hormonella preventivmedel kan hjälpa om man har PCOS och de kan även hjälpa ens hy, och därför har jag nu valt att börja använda spiral igen efter ett års paus, under det året blev min hy värre och jag trodde först att det var på grund av min behandling med Litium, men kom sedan ”på bättre tankar”.

Idag ser min hy ut såhär, jag har mest akne på käkar, haka och ner på halsen. Jag har även akne på kroppen.
Min akne historia: Mitt ansikte, just nuJag tänkte att jag skulle försöka dokumentera hur det går för min hy nu när jag har en spiral igen, barnmorskan trodde att det kan ta upp till 6 månader innan man har hormonerna i systemet. Men när jag tog ut spiralen senast så gick det ungefär 2 – 3 månader innan min hy blev sämre, så jag tror att det kan gå fortare än 6 månader att se en förbättring.

Kommer att posta en uppdatering en gång i månaden, eller oftare om jag ser att något händer 🙂

Uppdatering: den 25/9 2017 började jag med Isotretinoin, här kan du läsa om det.

0

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Söker du efter något?