Duschar du inte?!

Psykisk ohälsa

Depression är en sjukdom med många olika sidor och symtom, det finns lika många sätt att beskriva depression på som det finns människor som någon gång haft en depression.

En sida av depression, och ångest med för den delen, som inte talas om är att när man är i en depression eller har ångest så blir allt svårare. Och jag menar allt, de basala behoven ses inte till. Man kan glömma att äta, att gå utanför dörren blir svårare och svårare och den personliga hygienen får sig en törn.

Inte många pratar om att de inte sköter hygienen när de mår dåligt, men jag tänkte att jag skulle belysa det ämnet lite. Jag tror att detta är något man inte pratar om för att det kan ses som skamligt och lite äckligt. Man är redan i en depression eller ett stadie där man mår dåligt och ovanpå det kan man inte ta hand om sig själv. Att erkänna att man inte klarar av det är tungt.

För mig brukar det vara så att jag först skippar att borsta tänderna på kvällen. För man vill helst bara sova och orkar inte gå upp ur sängen när man väl lagt sig. Det kan också betyda att jag inte duschar på en vecka… kanske till och med två. Håret blir inte borstat eller omskött och smink är inte att tala om. Något jag vanligtvis tycker om att pyssla med är hudvård, men när jag mår dåligt så är det bara jobbigt och jag får ångest av att se alla byttor, flaskor och tuber i badrumsskåpet.

Om man mår dåligt en längre period så kan detta utvecklas till en vana, en som är svår att bryta även när man börjat må bättre igen.

Om du vill veta mer om detta så tycker jag du ska kolla på denna video gjord av Annica aka Guld med ADHD på YouTube. Hon är inte bara en YouTuber, utan hon är också en av mina närmsta vänner. Kolla in hennes kanal här!

Loading Likes...

1 kommentar

  1. tisdag, 28 juni 2016 / 00:11

    Ett VÄLDIGT bra inlägg!

Kommentera