Hypoman?

Psykisk ohälsa

210 blås eller hypoman

Jag är inne på femte natten med under fyra timmars sömn/natt. Och följden av det är att jag nu har ett tempo som bäst beskrivs som “210 blås” eller “hypoman“. Hypomani är något jag upplever ett par gånger om året, ofta på vår och höst. Triggern är ofta dålig sömn, förändring i rutiner eller större händelser i livet. Just nu har jag väldigt svårt att varva ner på kvällen, jag vaknar efter någon timme och känner mig pigg.

Jag längtar ofta efter hypomani, speciellt då den yttrar sig med städning, organisering och sortering. Andra gånger yttrar den sig i ökat socialt beteende, startar flera projekt, shoppar överdrivet mycket, är otålig och aggressiv… Hypomani yttrar sig på olika sätt, inte bara från person till person utan även från gång till gång har jag märkt.

Denna gång har jag i alla fall hamnat i “städa, organisera, sortera“-läget. Och har nu gått igenom min garderob, och planerar redan att gå igenom den en gång till. Jag har också rensat bort ungefär hälften av min sminkkollektion och i samma veva rensade jag ut 1 1/2 låda nagellack. Klädkammaren har jag också varit på en sväng. Och så shoppar jag…

Något som hjälper mig att vända detta är att sova ordentligt, att inte stiga upp efter den där timmen när jag känner “pigg nu”. Och att ta mina mediciner som jag ska… kan hända att jag “glömt” dem ett par gånger, tyvärr känner jag ofta i detta läge att medicinerna bromsar mig. Och det är precis det jag inte vill ska hända. Jag vill köra på i 210 blås tills jag rasar ihop.

Loading Likes...

Kommentera