Litium + Isotretinoin = Sant?

Litium + Roaccutan = Sant?

Som jag nämnt innan så tar jag en medicin som heter Lithionit (Litium), detta för att jag har en psykisk sjukdom som heter bipolär sjukdom. En biverkning av Litium är akne, jag har länge trott att det varit min PCOS som orsakat aknen. Men sen jag ökade dosen av Litium har jag fått än mer akne och det borde ju betyda att Litiumet är boven?

Många frågor snurrar i huvudet nu: Ska jag sluta med Litium? Ska jag ha kvar Litium och gå till hudläkaren? Kan jag få Isotretinoin?

Att sluta med Litium skulle innebära att förlora den stabiliteten jag fått genom medicinen, men det skulle nog betyda att aknen ger med sig på ett par månader – utan Isotretinoins läskiga biverkningar. Jag har också funderat på att gå till hudläkaren och prata om Isotretinoin, vanligen får man gå igenom ett par omgångar med antibiotika först. Vilket jag gjort, har även provat flera olika krämer.

Men då är ju frågan kan Isotretinoin hjälpa på akne som mest troligt är en biverkning av medicin? Och om man fortsätter med medicinen som orsakar aknen efter behandlingen med Isotretinoin – kommer aknen tillbaka då?

Och hur är det med biverkningarna av Isotretinoin, på lägre dos är risken för depression som jag är mest orolig för något lägre, jag tror jag skulle kunna leva med biverkningarna, man behandlas ju oftast med Isotretinoin under 3 – 6 månader. Det är en kort tid tänker jag?

Har du erfarenhet av Isotretinoin? Eller har du fått akne av en medicin, vad gjorde du åt det, fanns det något som hjälpte?

Uppdatering: den 25/9 2017 började jag med Isotretinoin, här kan du läsa om det.

0

2 Kommentarer

 1. Daniella
  4 november 2016 / 14:39

  Hej,
  Jag har ätit Roaccutan och det var det bästa jag någonsin gjort. All acne försvann och har inte kommit tillbaka förutom nån enstaka. Man blir väldigt torr i huden och på läpparna av Roaccutan så man får smörja som en galning men det är så värt det. Jag åt antibiotika kurer och provade massa olika krämer men inget hjälpte. Till slut satte hudläkaren in Roaccutan och acnen försvann. Jag är oxå bipolär men har vägrat Litium just för att jag är så rädd för att jag ska få acne igen. Prata med hudläkare tycker jag. ❤️?

  • Jenny
   Författare
   4 november 2016 / 14:42

   Tack för din kommentar! ❤️ Hur upplevde du biverkningar av Roaccutan, jag är rädd för depression men har hört att det kan undvikas av låga doser. Hudläkaren tyckte att jag skulle se över övrig medicinering innan det blir tal om något annat än antibiotika för min del. Litium har varit räddningen för mig, jag är stabilare än jag varit på fleeeera år. Jag vill inte sluta med Litium egentligen, men acnen är inte kul.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Söker du efter något?