Beauty och kopplingen till psykisk hälsa

Nina undrade om beauty har någon koppling till psykisk hälsa för mig. Och jag måste säga att, ja, det har det.

I Sverige uppskattas det att var femte person någon gång i livet fått diagnosen depression, depression är vanligare bland kvinnor än hos män. Du som varit deprimerad någon gång vet att när man mår som sämst så bryr man sig inte om sin hygien, det är helt enkelt inte viktigt längre för man kämpar för att överleva.

Om du inte visste det så har jag en kronisk psykisk sjukdom, en NPF-diagnos, problem med ångest, ett självskadebeteende samt PTSD efter övergrepp. Depression och jag är gamla vänner vid det här laget, vi säger hej ett par gånger om året och har jag otur tar depressionen mig i sin famn och håller om mig hårt ett tag. Ångest och jag har våra duster mest varenda dag, jag är bara fri från ångest när hypomanin tar tag i mig.

MOTD: Sot

I normala fall har jag någon form av rutiner, men det är svårt att hålla dem även när jag mår bra, men det är ett annat inlägg. Det jag tänkte komma till innan jag spårade ur var att jag i normala fall har rutiner, hudvårdsrutiner, makeuprutin, nagelrutin, hårrutin, ja listan kan göras lång. Rutiner är bra för en, det är något jag märkt av under alla dessa år, men dom är svåra att hålla när man börjar må sämre. I de lägen jag mår dåligt men inte ”orkar bara ligga i sängen och stirra”-dåligt så är det en rutin jag håller på, och det är hudvården.

Hudvården, som blir lite lidande mitt i en depression, känner jag hjälper mig ändå. Jag känner att känslan av ett smörigt cleansing balm mot huden, följt av toners, essences och serum som ska klappas in gör att jag känner att jag rår om mig själv. Och det är viktigt mitt i all den förkrossande likgiltigheten. För mig har beauty en direkt koppling till min psykiska hälsa, som jag skriver i min bio här på bloggen så känner jag att beauty ger mig ett lugn, det är något som stillar min konstanta ångest, samtidigt som det ger mig självförtroendet jag saknar och så ger det mig kraft. Kraft att orka fortsätta.

Hur är din relation till beauty och, framförallt till psykisk hälsa?
0

6 Comments

 1. lördag, 27 januari 2018 / 15:55

  Så snygg och cool sminkning! Älskar verkligen designen på din blogg, har du gjort den själv? 😍

  • Jenny
   Författare
   lördag, 27 januari 2018 / 17:19

   Tack! 🙂 Nej, jag har inte gjort den själv utan köpt en mall och ändrat den lite.

 2. Nina
  söndag, 28 januari 2018 / 00:00

  Tack, vad fint du skrev om detta ämne. Var lite rädd att det skulle kännas som en för personlig fråga när jag ställde den. Har själv kronisk depression och känner igen mycket av det du skriver! Men när jag mår som sämst tappar jag lusten till mer färgglatt smink (fast så var det inte tidigare, en del tror ju att man inte är deprimerad om man sminkar sig vilket känns så himla fel).
  Glad att du har nåt som kan lindra din ångest!

  • Jenny
   Författare
   söndag, 28 januari 2018 / 12:38

   Det var ett intressant ämne att fundera på! Så tack 🙂 Ja, man får inte skratta heller om man är deprimerad… suck. Det är så skevt!

 3. Nina
  tisdag, 30 januari 2018 / 00:06

  Eller hur!? Det stör mig så himla mycket, haha. (Hoppsan, där råkade jag skratta…)

  • Jenny
   Författare
   tisdag, 30 januari 2018 / 11:08

   Det är helt okej att skratta åt att man inte får skratta tycker jag!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Söker du efter något?