1 år skadefri!

1 år skadefri!

1 år skadefri!

Om du någonsin undrat över ärren på mina armar när jag swatchar produkter så kommer ärren från ett självskadebeteende som började när jag var 13 – 14 år. Självskadebeteendet följde med mig upp i vuxen ålder och den första mars i år var det ett år sen jag skadade mig själv senast på något vis. Stundtals har det varit tufft och jag har känt att jag har velat skada mig själv, men jag har inte gjort det. Att se dagarna ticka på i FancyDays appen är motiverande, men jag gör inte det här för min egen skull – än. Jag är fortfarande i det stadiet där jag avstår från mitt självskadebeteende för andras skull, de runtomkring mig som älskar mig och bryr sig om mig och som inte vill se att jag gör mig själv illa. Någon dag ska jag avstå för min egen skull.

Jag har skadat mig själv på grund av ångest, att den varit så obehaglig och jobbig att hantera att jag har behövt hantera den på något annat sätt. En fysisk smärta kändes enklare att hantera än den psykiska, för mig fyllde självskadebeteendet ett behov.

Mitt självskadebeteende har tagit många former under årens lopp, jag har skurit mig, slagit mig, shoppat, haft sex med personer jag inte velat ha sex med – till och med min älskade kroppsmodifiering, alltså piercings främst, var ett sätt att skada mig själv på och känna att jag har kontroll över ångesten och att den inte kontrollerar mig.

Under åren har jag fått många tips för att hantera ångest: tugga på is, andas i fyrkant eller ta en promenad har varit populära tips från vårdpersonal och annat folk. Inget av det har fungerat och att tugga på is var mest obehagligt. Jag har lärt mig att ångestattacker går över, märk ordvalet: attacker, jag går med oroskänslor och ångest varenda dag, men attacker går över. Jag har också lärt mig i vilket skede jag ska ta en lugnande tablett för att undvika den värsta ångesten. Jag går som sagt med ångest i bröstet mest hela tiden, men det är attackerna som är farliga – det är i dem jag velat skada mig själv. Så att kunna lindra en attack är guld värt.

1 år skadefri!

Jag säger som Elsa, det är dags att let it go… 🎶

0

1 kommentar

 1. Nina
  tisdag, 10 april 2018 / 00:15

  Men wow, vilken otrolig bedrift! Ordet “Grattis” känns fel i sammanhanget att säga på nåt sätt, men hoppas du är riktigt stolt över dig själv!
  Firade du på nåt sätt? 🙂

  Haha ja jag vet vilken lista du menar (förlåååt att jag skickade den till dig en gång när du skrev om shoppingberoende), jag har själv tidigare haft problem med hetsätning och den typen av käcka tips hjälpte aldrig för mig heller!

  Fan vad grym du är som kämpat emot så länge <3

  • Jenny
   Författare
   tisdag, 10 april 2018 / 09:41

   Åh, tack så mycket ❤️ Jag firade inte på något sätt, men kanske gör det nästa år!

   Vissa punkter på Shedos lista är bra, så säg inte förlåt! Men i överlag funkar inte, som du skrev, käcka tips.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.