Cruelty-free 101: Veganskt mode

I augusti förra året tog jag steget och uteslöt skönhetsmärken och produkter som är testade på djur. Efter att ha lyssnat på Therése Lindgrens bok “Vem Bryr Sig?” (köp boken här) kände jag att jag ville göra ännu mer och därför har jag bestämt mig för att undersöka veganskt mode.

Cruelty-free 101: Veganskt modeBild: Pixabay

Vad är veganskt mode?

Veganskt mode går ofta hand i hand med hållbart mode har jag märkt under dessa dagar när jag Googlat som en galning för att få reda på så mycket som möjligt om veganskt mode. Veganskt mode är då kläder gjorda utan produkter från djur, läder är ju en självklar punkt på listan, men jag hittade en komplett lista på Green Living Ideas som jag kopierat in i detta inlägg här nedan:

 • leather
 • fur
 • silk
 • feathers
 • bone
 • horn
 • shell
 • wool
 • cashmere
 • shearling
 • angora
 • shahtoosh
 • snakeskin
 • suede (microsuede is animal free, though)
 • down
 • pashmina
 • mohair

I inlägget på Green Living Ideas, om du vill läsa det finns det här, tipsar dom om att “animal products can hide in unexpected places, so read your clothing’s labels before you buy“.

Jag har då bestämt mig för att inte köpa kläder, skor eller accessoarer som har någon av dessa “ingredienser“, jag har en tröja, en halsduk, en handväska och ett par skor som är gjorda av antingen läder eller kashmir i garderoben och jag kommer använda dem tills de faller ihop, skadan är redan skedd i det fallet känner jag. Precis som jag gjorde med smink och hudvård, där slutade det iofs med att jag sålde av en del och sen slängde allt som var gammalt – men till skillnad från klädesplagg så kan inte smink hålla år efter år efter år.

Hållbart mode är en helt annan grej och handlar mycket om hur man producerar och konsumerar kläder, det är fokus på att handla kvalité istället för kvantitet känner jag när jag läser om det. T ex går det åt 2700 liter vatten för att tillverka en enda t-shirt och odlingen samt tillverkningen av textilier är kemikalietung. En annan punkt är överkonsumtion. Jag känner inte i dagsläget att hållbart mode är något för mig, med det sagt kanske det blir det i framtiden när plånboken tillåter kvalitétskläder.

Handlar du veganskt och/eller hållbart mode?
0

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Söker du efter något?