California Cruelty-free Cosmetics Act

Kalifornien kan bli den första staten i USA som förbjuder produkter testade på djur, om förslaget går igenom kommer produkter testade på djur vara förbjudna att säjas från och med 1/1 2020.

Det är ”gamla” nyheter i och för sig, men ändå aktuella. Nu i september har förslaget tagit sig till nästa steg för att bli verklighet, det är nu på väg till guvernören.

California Cruelty-free Cosmetics Act

“Existing law prohibits manufacturers and contract testing facilities from using traditional animal testing methods within this state when an appropriate alternative test method has been scientifically validated and recommended by the Interagency Coordinating Committee on the Validation of Alternative Methods (ICCVAM) or other specified agencies.

This bill would make it unlawful for a manufacturer to knowingly import for profit, sell at retail, or offer for sale or promotional purposes at retail in this state, any cosmetic, as defined, if the final product or any component thereof was tested on animals for any purpose after January 1, 2020, except as specified. The bill would specify that a violation of its provisions is punishable by an initial fine of $5,000 and an additional fine of $1,000 for each day the violation continues, and may be enforced by the district attorney or city attorney in the county or city in which the violation occurred, as specified. The bill would not apply to a cosmetic if the cosmetic, or any component of the cosmetic, was tested on animals before January 1, 2020, as specified.”

Men det finns kryphål i förslaget, till exempel kan kosmetika testas på djur om amerikansk lag kräver det och om det inte finns någon alternativ metod för att testa produkten.

1. “Animal testing of the cosmetic or component of the cosmetic is required by the federal Food and Drug Administration or the Department of Toxic Substances Control, and there is no alternative method to evaluate a substantiated and serious specific human health problem associated with the cosmetic or component of the cosmetic that is in wide use and cannot be replaced with another cosmetic or component capable of performing a similar function.

Sen så kan företag fortfarande testa sina produkter där det krävs av lagen, till exempel i Kina och sedan sälja sina produkter i Kalifornien.

2. “Animal testing of a cosmetic or component of the cosmetic is conducted to comply with a formal requirement of a foreign regulatory authority if the requirement was in place prior to January 1, 2020. This paragraph shall become inoperative on January 1, 2023.

Jag tycker självklart att det är bra med detta förslag, och att 21 mot 9 senatorer röstade för det. Det visar att djurens välmående och värde är viktigt. Men såklart tråkigt att det fanns dessa kryphål i förslaget.

Om du vill kan du läsa hela förslaget här.

0

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Söker du efter något?