Detta är svårt med cruelty-free

Cruelty-free 101: Detta tycker jag är svårt
#luxxthecat

Detta tycker jag är svårt

När jag skriver detta har 1-årsdagen för mitt cruelty-free liv passerat, jag är många erfarenheter rikare och har lärt mig att vara kritisk till produkter. Jag funderar hela tiden på nästa steg, till exempel försöker jag anpassa mig till veganskt mode som du kan läsa mer om här plus att jag i skrivande stund planerar att bli vegan innan jul. I detta inlägg tänkte jag prata om två saker jag tycker är svårt med ett cruelty-free leverne.

Motsägelsefull information

Något jag märkt att jag gör mycket numera är att Googla på om märken eller en specifik produkt är cruelty-free, jag pratade om hur man shoppar cruelty-free i detta inlägg. Jag har lyckats lära mig grunden till vilka märken som inte är cruelty-free, jag tycker att ett märke kan vara cruelty-free även om moderbolaget inte är det.

Till exempel kan Urban Decay, som ägs av L’Oréal, i mina ögon vara cruelty-free.

När man Googlar stöter man ofta på motsägelsefull information om märken, olika personer tycker olika saker – det säger sig självt för vi är alla olika. Jag brukar söka efter större bloggar med utförliga listor och inte lita på första bästa sida.

Hitta cruelty-free dupes

Dupes känner du säkert till, det är oftast en likvärdig produkt med ett lägre pris. Till exempel en ögonskugga som kostar 300 SEK som man hittar en dupe på som kostar 100 SEK, med samma nyans och finish.

När jag har Googlat dupes är det svårt att hitta just cruelty-free dupes för att cruelty-free inte är normen än, även om efterfrågan ständigt ökar. Jag har försökt hitta dupes/alternativ till ett par produkter (exempel nedan) och har ännu inte riktigt lyckats.

Produkter jag söker dupes till

Gillette rakhyvlar + rakblad
Att rakhyvlar testas på djur var något jag inte var medveten om förrän jag började med cruelty-free, eller det är inte rakhyvlarna i sig utan de mjukgörande remsorna på bladen som testas på djur om jag förstått det rätt.

Lösning: Har tänkt testa Personnas rakhyvlar som man kan köpa på iHerb.

Uppdatering 11/12 2019: Testade istället prenumerationstjänsten Hey Estrid som har veganska rakhyvlar!

NIVEA Lip Butter
Söker efter ett läppbalsam som är lite tjockare, gärna så likt NIVEA Lip Butter som möjligt i INCI. Det behöver inte vara i en burk, utan gärna på stift.

Lösning: Har tänkt testa Hurraw som fått bra betyg och även Lip Service och/eller Honey Trap från LUSH.

Uppdatering 11/12 2019: Jouer har en läppmask som ger samma effekt som NIVEA Lip Butter, och är vad jag kan se från INCI veganskt. Annars funkar alltid Glossier Balm dotcom.

NARS Audacious Lipstick – Annabella
Ett rött läppstift med en hint av orange, med en lätt glansig finish. Det visade sig vara svårt att hitta, det närmsta jag kommer är Charlotte Tilbury – Tell Laura, som är lite mer matt. Ett annat alternativ är ett läppstift från Hourglass som heter Lover.

Uppdatering 11/12 2019: Charlotte Tilbury K.I.S.S.I.N.G Lipstick i nyansen Love Bite är en närmare dupe till Annabella! Love Bite är även veganskt.

Deodorant
För deodorant har jag sökt efter en spray-variant, men har bestämt mig för att prova Schmidt’s deodoranter som fått bra betyg. Har du tips på någon annan bra cruelty-free deo?

Uppdatering 11/12 2019: Schmidt’s deo var ingen hit för mig, däremot var Rituals Ritual of Sakura Anti-Perspirant Spray en hit!

Essie Gel Setter
Gel Setter är ett väldigt bra topplack, men Essie är inte cruelty-free. Gel Setter ger volym och glans till nageln, och att hitta ett geleffekt-topplack har visat sig vara svårt. Däremot finns det färglack med geleffekt, t ex NailsInc Gel Effect, som kan vara ett alternativ. Jag har använt upp min flaska Gel Setter och använder just nu Kur by Londontown Gel Genius Top Coat, men den får man inte volymen till nageln med – annars ett jättebra topplack.

Uppdatering 11/12 2019: Jag fastnade för H&M Beauty Big Gel Top Coat, det funkar som Gel Setter – kanske att det torkar lite mer sakta än Gel Setter men det ger samma glans och fyllighet till nageln.

0

6 Kommentarer

 1. Katrin
  29 oktober 2018 / 20:32

  Angående deodoranter så använder jag LDB:s (den gröna) och tycker det funkar utmärkt! Finns i mataffären och är billigt. Så kan man lägga pengarna på parfymer istället. ?

  • Jenny
   Författare
   29 oktober 2018 / 21:04

   Tack för tips! Det är så mycket roligare att lägga pengarna på parfym, jag håller med ?

 2. 5 november 2018 / 22:16

  Det är verkligen svårt tycker jag om man bara googlar. Jag försöker att undvika att köpa nytt smink som är testat, det gamla använder jag däremot upp (Är lite äcklig och använder gamla grejer men sminkar inte så ofta ?). Vissa saker har jag glömt att tänka på, typ deo som du skrev nu. Shit där måste man undersöka också ju! Och rakhyvlar!?!? Jag använder rakhyvlar utan remsor, är det lugnt då mån tro ?

  • Jenny
   Författare
   6 november 2018 / 13:28

   Det är skitsvårt det här med googlande eftersom man får så mycket olika info. Äsch, jag har ögonskuggspaletter som är 8 år gamla (UD Naked 1 som nu är discontinued), puder lever lite längre än krämprodukter dock. Deo var svårt, jag köpte en från Schmidt men fick utslag av den ? Var visst en vanlig grej av naturliga deos som inte är antiperspiranter. Ja, jag blev förvånad över rakhyvlar! Jag skulle säga att det inte är OK om det är typ Gillette eftersom det säljs i Kina. Men har för mig att ICAs egna rakhyvlar ska vara cruelty-free och veganska!

   • bodenbynight
    7 november 2018 / 21:25

    Känns så sjukt onödigt att testa rakhyvlar. Jag brukar alltid köpa billiga så kan liak gärna köpa icas då 🙂 schampo och så är lite lättare att komma på att man ska googla först 🙂

    • Jenny
     Författare
     8 november 2018 / 10:17

     Alla djurtester är onödiga, dom som gör det menar på att det är ett säkert sätt. Men det finns säkrare t ex med EpiSkin. Jag har då för mig att ICAs ska vara cf och veganska, men googla lite på det innan köp så jag inte lurat dig! Jo, det är enklare med såna produkter! ?

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Söker du efter något?