Mitt köpstopp 2019: Januari

I januari började jag med ett köpstopp, i hopp om att bryta mitt shoppingmönster/beteende/beroende, vad man nu väljer att kalla det. Jag har i flera år haft ett ohälsosamt förhållande till shopping och jag är less nu.

Mitt köpstopp 2019: januari

1a januari 2019 började jag med ett köpstopp, med regler för att underlätta. Till exempel får jag köpa nytt när/om något tar slut, och eftersom det mest är beauty jag konsumerar så är det mitt fokus. Om fokuset ändras till låt oss säga kläder, ja, då kommer det regler för klädinköp också.

Don’t get me wrong, jag må handla fast fashion men jag använder mina plagg tills dom faller ihop. Och det gör dom inte så ofta faktiskt. Jag lägger mer pengar på ytterplagg och skor t ex, men har tänkt att jag ska undersöka detta med slow fashion – men något som påverkar detta är ju det jag vill ha på mig.

Men i alla fall, 1a januari till 7e januari gick bra. Men sen föll jag dit med Melt Cosmetics och It Cosmetics CC+ Cream, men om jag är något så är det målmedveten och jag hoppade på hästen igen. Så mellan 7e januari till 18e januari gick det också bra, jag handlade inget nytt… men efter att jag betalat mina räkningar den 18e så blev det pengar över och dom gick till ytterligare en Melt Cosmetics Stack bland annat.

Men jag tänker inte ge upp, viljekraft är något man måste bygga upp – som en muskel, ju mer du gör det desto lättare blir det. Och jag har nu inte shoppat något sen den 18e januari (1a februari när jag skriver detta).

Kör du också köpstopp under 2019? Om du behöver pepp rekommenderar jag gruppen Köpstopp på Facebook!

1
Följ:

9 Kommentarer

 1. 6 februari 2019 / 09:13

  Jag borde köra på ett övergripande köpstopp, egentligen, men det är så jäkla svårt att motivera mig till det. Att hitta ett mål liksom. Min hjärna gillar belöningar och jag vill ju inte belöna t.ex. en köpfri månad med shopping. Hur tänker du där?

  • Jenny
   Författare
   6 februari 2019 / 09:34

   Jag förstår hur du menar, jag har inte tänkt ut någon belöning. Men något som kan liknas vid en belöning är ju att jag vill att min samling smink ska vara hanterbar, likaså all hudvård (eftersom det mest är skönhet jag konsumerar) som svämmar över i badrumsskåpet. Min hjärna gillar också belöningar, det är delvis därför jag shoppar. Men har inte tänkt på detta… hm.

   • 6 februari 2019 / 09:43

    Det låter ändå som ett mål att sträva mot, att ha en vettig mängd produkter i badrummet.

    För egen del blir det mest inredning, böcker, film och musik vilket såklart tar plats men jag har inte riktigt problem med att utrymme saknas ännu…

    Men exakt, jag belönar mig efter en överjävlig dag (på jobbet eller mentalt) med något ”litet”. Sällan mycket eller dyrt, några gånger per månad. Behöver nog ge mig själv lite mer klimatångest så att nätshopping känns på riktigt dåligt, då minskar utbudet drastiskt, haha.

    • Jenny
     Författare
     6 februari 2019 / 13:46

     Jo, det har du rätt i. Det är ett bra mål, bara det att jag inte tänkt på det som det, haha.

     Det låter ju som vettiga(re) saker att lägga pengar på än smink och hudvård som i mitt fall, det kan ju bli gammalt t ex, medan en LP bara blir bättre med åren.

     Tycker inte det låter så farligt att du unnar dig ett par gånger i månaden, men du kan ju tänka på att det kan vara mer lokalt (om du handlar från UK eller USA t ex), en vettig dos klimatångest kan nog vara bra för många. Speciellt dom som säger att det inte finns någon klimatkris, men det är ett helt annat ämne.

     • 6 februari 2019 / 14:46

      Dessutom så ”slösar” du kanske inte med dina pengar i onödan på produkter som inte används upp också? 🙂

      Ja jo, det kanske är mer beständiga saker men beteendet är nog samma. Ffa när det gäller musik och film så är jag en sucker för eBay och småbutikerna på Amazon, letar mest obskyra saker så svenska marknaden är inte särskilt stor. Men jag borde verkligen leta mer på antikvariat hemomkring. Det är bara så svårt att låta bli….

      Jag läste i en artikel nu för några veckor sedan att en stor klimatbov är alla inrikes paket med fri retur, att en beställer dubletter av varor för att hitta sin storlek och sedan skickar tillbaka. Kände mig så sjukt skyldig när jag läste det, det är typ så jag handlar kläder numera….Måste lära om känner jag!

     • Jenny
      Författare
      6 februari 2019 / 15:00

      Ja precis, det blir också en effekt av det hela! 🙂 Vill använda upp det jag har och helst inte köpa mer om jag har likvärdiga grejer redan. Men köphetsen är djupt rotad i mig, tyvärr.

      Okej, ja, det låter som att tänket är detsamma fast det är andra grejer. Jag hade hellre lagt pengar på musik och inredning än skönhet. Jag är också skyldig till eBay och Amazon-köp, det finns ju aldrig något kul här i Sverige! Då tänker jag på typ hudvård med roliga ingredienser eller andra märken. Det är skitsvårt att låta bli, speciellt när man hittar något som är precis det man letat efter (eller tror sig behöva).

      Jaså, det var ju intressant. Det är ju smart att beställa dubletter, men inte till kostnad av klimatet. Hur ska man annars göra då? Gå i butiker?

     • 6 februari 2019 / 17:17

      Jag tror att konsumtionshets är något som är väldigt djupt rotat i de flesta millenials idag. Eller kanske hela svenska befolkningen, våra liv går ju mer eller mindre ut på att spendera pengar tills vi dör.

      Exakt, det är så sällan jag hittar något på svenska sajter att jag inte riktigt tror mina ögon när det väl händer. Jag tror mig behöva så hysteriskt mycket prylar! Hittar säkert tre-fyra nya varje dag >_<

      Hade butikerna haft kläder i ens storlek så hade jag gärna handlat lokalt IRL men liksom kom igen. Det är ju ren tur om det finns strumpor som passar numera…

     • Jenny
      Författare
      7 februari 2019 / 13:55

      Väldigt sant. Samhället idag går ut på att konsumera. Så det är nog inte konstigt om det är svårt att stänga av det.

      Jag vet! Det är så sällan man hittar något kul på svenska webshoppar, och jag tror mig också behöva väldigt mycket prylar. Är nästan jämt inne och surfar runt på sidor och hittar grejer, suuuck.

      Det är ju ett problem helt klart, jag har inte så mycket problem med storlekarna numera efter att jag gått ner lite mer, så nu är problemet istället stilen på kläderna.

     • 7 februari 2019 / 20:14

      Nä, det krävs mycket vilja för att inte dras med i alla saker som bara ”behövs”, trots att det gått rätt fint utan dem innan.

      Vi får kanske vara tacksamma för att det är så få webshoppar i Sverige som har roliga saker eller kläder som passar storleks- och stimässigt, annars hade åtminstone jag varit luspank jämt xD.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Secured By miniOrange

Söker du efter något?