Min Isotretinoin resa

Nu är det ungefär ett år sen jag började med min andra kur Isotretinoin, den kuren varade mellan april – juli 2018, innan det hade jag gått på en kur mellan september – december 2017. Båda gångerna fick jag sluta för att min kropp reagerade, var det inte levervärden så var det blodsocker. Nu när det gått lite tid tänkte jag bara summera min Isotretinoin resa.

Isotretinoin

Om du inte vet så är Isotretinoin en medicin med A-vitamin som används för att behandla svårare former av akne. Jag började få akne någon gång under 2014 och den satt främst på käken och hakan men när den var som värst var det på kinderna och tinningarna också. Jag testade mig igenom Apotekets sortiment av, uttorkande, produkter för akne och ingenting hjälpte.

Jag var även på Vårdcentralen och fick antibiotika utskrivet + en kräm. Första krämen gjorde att min hud sprack pga torr och efter det var jag skeptisk till krämerna, men använde dom såklart.

I maj 2017 fick jag en remiss till hudmottagningen och på hösten fick jag en tid.

Akne
Min hud augusti 2017
Isotretinoin – Vecka 2

Här har jag tagit Isotretinoin i 2 veckor och uppblossningen hade börjat. Jag hade torra ögon, torr näsa, torra läppar, sår i mungiporna – you name it!

Isotretinoin – Vecka 7

Väldigt smickrande bild, men men. I alla fall, den här bilden är från vecka 7 och här hade jag börjat få resultat av Iso. Huden var svintorr, ögonen sved konstant och jag var redo att ge upp. Min maxdos var 100mg, och den dosen stod jag på tills blodproverna visade att min lever inte gillade det.

Isotretinoin – Vecka 10

Vecka 10 fick jag sluta med Iso då mitt blodsocker skjutit i höjden och utlöst diabetes typ 2 hos mig (den har jag nu blivit kvitt, yay!). Från den första kuren fick jag helt okej resultat, det såg mycket bättre ut än när jag började i alla fall. Men i april 2018 tog jag nya blodprover (hade gjort detta löpande under våren) och jag kunde börja med kur nummer 2.

Slutade med Isotretinoin för en månad sen
April 2018

Utgångsläget för kur nummer 2 var detta, jag hade akne fullt i tinningarna och mycket under huden cystor. Kur nummer 2 betydde återigen torra ögon, torr hud, torr näsa osv. Men den gav mycket bättre resultat!

Efter Isotretinoin

Den här bilden är tagen efter att jag avslutat min kur i juli 2018, jag har bara lite brynpenna och rouge som smink. För mig var det helt otroligt att jag vågade gå utan bassmink! Efter lång tid med akne så är det befriande att inte vilja kleta på full coverage foundation varje morgon. Nu snabbspolar vi till hur min hud ser ut idag för det här inlägget börjar bli långrandigt ?

Efter Isotretinoin
April 2019

Här är den! Min hud 2019! Ibland får jag en liten finne här och där, men sällan fler än en på en gång, finnarna läker ut mycket snabbare än innan Iso, min hud (tycker jag) är lite glåmig så C-vitamin är min bästa vän. T-zonen är oljig igen, men kinderna är normala! Fatta! Normaaaala! Ser kanske lite torra ut men dom är varken torra eller oljiga.

Jag ville bara dela med mig av min resa #isotretinonjourney, mina inlägg om Iso är några av de mest lästa inläggen och jag ville summera allt i ett inlägg. OM jag får svår akne igen kommer jag testa mer cosmeseuticals och kanske Tretinoinkräm och inte börja med Iso det första jag gör. Efter att jag slutat med kur #2 så tog det ungefär en – två veckor innan ögonen och läpparna var bättre. Jag kan tycka att läpparna är lite torrare än innan Iso och att applicera läppbalsam 1000 gånger om dagen blev en vana.

Något annat som höll i sig länge efter avslutad kur var håravfall, jag har tappat så mycket hår så det var svart i golvbrunnen i duschen… yuck! Jag tappade tussar när jag tvättade håret, tussar när jag borstade håret och när jag bara drog fingrarna genom håret. Jag tappar ännu en del hår, men jag fick råd och pepp i Acnegruppen på Facebook (recommend, recommend!) och många upplevde att det tog upp till 12 månader efter kuren innan håret hämtat sig.

NU är jag färdigbabblad för idag! ?Om du vill läsa inläggen i detalj hittar du dom här.

0

10 Kommentarer

 1. Elin
  6 maj 2019 / 16:12

  Smorde du in ansiktet med krämer? Min läkare så att man inte ska smörja in för att det kan ha motsatt effekt?

  • Jenny
   Författare
   6 maj 2019 / 16:22

   Det gjorde jag för min läkare rekommenderade det motsatta. Hon rekommenderade inte någon specifik kräm utan sa bara återfuktande utan aktiva ingredienser.

   • Elin
    6 maj 2019 / 16:38

    Vad menas med aktiva ingredienser?
    Jag har smort in ansiktet med på roche posay effaclar h. Och kroppen med cano derm. Är det bra? Tycker det är så svårt för det finns så mkt olika produkter.

    • Jenny
     Författare
     6 maj 2019 / 16:43

     Aktiva ingredienser är t ex C-vitamin, AHA/BHA/PHA syra och retinol. Har hört gott om La Roche Posay när man tar Iso, och Canoderm är ju också mjukgörande, låter jättebra! Ja, det är svårt när det finns så mycket att välja på!

 2. Emilia
  2 juni 2019 / 02:55

  Hej Jenny!
  Jag har för två månader sen avslutat mitt iso-behandling och har nu börjat tappa massvis med hår! Har du hittat nått som hjälper mot håravfallet?

  • Jenny
   Författare
   4 juni 2019 / 12:02

   Hej! Tyvärr har jag inte hittat något som hjälper, jag testade bl a Maria Nilas Heal serie men det funkade inte. Är medlem i en grupp på FB (Acnegruppen) där de flesta säger att det slutar efter ett år efter avslutad kur. Jag är på månad 11 nu och måste hålla med, nu har det börjat stanna av. Och jag kan se en del baby hairs, så håret växer ju. Så, nej jag har inte hittat något som hjälper förutom att vänta ut det :/

 3. Nela
  8 oktober 2019 / 12:39

  Hej,
  Jag ska börja med ISO men är jätte osäker och orolig.
  Har du fortfarande dåliga blodvärden? Biverkningarna håller dem i sig eller försvinner de efer behandlingen.

  Blev iallafall lite lugn efter ditt inlägg. Tack.

  • Jenny
   Författare
   8 oktober 2019 / 12:45

   Hej! Mina blodvärden var normala igen efter ca 2 veckor efter att jag slutat med Iso. Så det är ingen fara med det, och biverkningarna försvann successivt. Har inte kvar någon av dom nu, det enda var att jag tappade hår länge efter att jag avslutade behandlingen. Men nu verkar det också ha lugnat ner sig.

   Lycka till med behandlingen!

   • Nela
    8 oktober 2019 / 13:14

    Tack!!

    Blev du oljig i pannan efter? Har du rekommendationer på produkter efter behandlingen?

    • Jenny
     Författare
     8 oktober 2019 / 13:21

     Jo, ett tag efter att jag avslutat behandlingen blev huden oljig igen, har en kombo hud nu, med oljig t-zon och normala kinder. Får finnar ibland fortfarande men det är som tur är långt ifrån vad det brukade vara! Tänker du hudvårdsprodukter? Huden blir väldigt torr och känslig under behandlingen (som du säkert vet) så jag använde mycket mjukgörande och återfuktande produkter, och det gör jag ännu. Jag vet inte vad annat man kan tipsa om för din hud kanske reagerar annorlunda än vad min gjorde. Men fukt är alltid bra!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Söker du efter något?