Vilka fast fashion märken ska dina pengar gå till?

Jag har börjat reflektera mer över fast fashion och slow fashion, i dagsläget handlar jag fast fashion (och second hand när det är möjligt) för att slow fashion inte passar min plånbok. Cruelty-free Becky på YouTube gjorde en video om Fashion Revolution’s Transparency Index och jag tyckte den var intressant. Jag länkar Transparency Index PDFen så kan du själv se vilka kedjor/märken som fick låga vs höga poäng. Titta på Beckys video också!

Hur tänker du med dina klädinköp? Fast? Slow? Både och? Kanske second hand enbart? Jag började ju med ett #köpstopp2019 den 7/1 och har fått lägga till regler för klädinköp (det blev överflöd när jag fyllde år) och önskar att jag skulle ha möjlighet att lägga mer pengar på mina kläder än vad jag gör, men samtidigt så använder jag mina kläder tills dom faller ihop så det kanske kan räknas som lite hållbarhetstänk? Antar att det handlar om prioriteringar också…

Fashion Revolution Transparency Index hittar du här. Och om du vill läsa mina inlägg om #köpstopp2019 så hittar du dom i den här kategorin.

0

5 Kommentarer

 1. 7 maj 2019 / 13:32

  Det här är så intressant! Jag känner att det är oerhört svårt att undvika fast fashion i Sverige, dels för att vi inte har en textilindustri eller kultur med småföretagande inom mode och dels för att second handutbudet är väldigt begränsat utanför storstäder.

  Jag använder mina kläder tills de faller i delar och då blir de städtrasor eller DIY-bitar till småprojekt. Försöker att shoppa mindre online och internationellt numera men det är svårt när det är långt till vettiga butiker. Har inte heller ekonomisk möjlighet att utesluta de stora kedjorna när jag ska shoppa kläder.

  • Jenny
   Författare
   7 maj 2019 / 13:37

   Jag håller med dig, det är en begränsad marknad där vi till största delen har fast fashion kedjor att tillgå. Second hand försöker jag bli bättre på, man behöver ju inte gå till en second hand affär för att det ska vara second hand, hänger du med? Det kan ju vara att köpa något begagnat från en Facebook grupp till exempel.

   Mina kläder blir också städtrasor, antingen hemma hos mig eller hos mamma och pappa där pappa behöver trasor till bilputsning. Jag har inte heller ekonomisk möjlighet att utesluta t ex H&M och Lindex. Men försöker att handla nationellt och inte internationellt.

   • 7 maj 2019 / 14:33

    Absolut, det finns second hand på nätet! Tyvärr passar sällan kläder mig, är mer eller mindre alltid för lång för vanliga storlekar. Är medlem i ett par fb-rupper men oftast får jag skänka/sälja vidare plaggen som jag köper.

    Exakt, jag tror att det är bättre att göra så gott det går än att skita helt och hållet i hur ens konsumtion ser ut.

    • Jenny
     Författare
     7 maj 2019 / 18:15

     Jag har snarare problemet att kläderna som säljs ofta stannar vid M, och jag behöver XXL. Jag har inte kunnat köpa något, än, pga det.

     Absolut, alla kan göra något!

     • 7 maj 2019 / 20:26

      Det är också hopplöst, blir så irriterad över att utbudet är så dåligt ?

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


Söker du efter något?