När ska man slänga sminket?

av Jenny Elisabeth
1 views

När ska man slänga sminket?Bild: Pixabay

Jag måste erkänna att jag är en av de kvinnor som behåller sitt smink lååångt efter utgångsdatum, jag har säkert använt en gammal mascara någon gång och jag kommer säkert göra det igen. Jag har kört med modellen att om det 1) inte luktar konstigt och 2) inte beter sig konstigt så går det att använda. Men är det så?

Jag är mitt uppe i en rensning av min samling och försöker kolla efter utgångna produkter. Men jag upptäckte att jag inte riktigt hade koll på alla datum, jag minns ju inte när jag öppnat en produkt exakt så jag sammanställde en lista på utgångsdatum att gå efter.

Smink, och skönhetsprodukter, har inget exakt utgångsdatum så som mjölk och bröd i din kyl har. Men det finns en liten symbol på produkten eller på förpackningen, en öppnad burk där det till exempel kan stå 3M, 6M, 12M, 18M, 24M. Olika produkter/formulas har olika utgångsdatum.

UTGÅNGSDATUM

Puder (t ex ögonskuggor, bronzer, rouge): 2 år
Kräm (t ex foundation, ögonskuggor, rouge): 1 år – 1½ år
Foundation (på flaska): 1 – 2 år
Concealer: 1 år – 1½ år
Läppstift och läppenna: 1 år
Läppglans: 1½ år – 2 år
Eyeliner (penna): 2 år
Eyeliner (flytande och gel): 3 månader
Mascara: 3 månader

Detta gäller för öppnade förpackningar, är det en oöppnad förpackning kan t ex mascara och ögonskuggor hålla i mer än 30 månader! Ofta gäller regeln att om produkten luktar illa så ska den slängas. Något att tänka på är att om det finns sprickor i produkten, t ex i puderprodukter, så bör man vara försiktig. För där kan det samlas bakterier.

Nu ska jag gå och rensa bland mina mascaror, men jag har en fråga: hur länge behåller du en mascara?

0 kommentarer
0

Du kanske tycker om

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vi använder kakor för att bjuda dig på den bästa upplevelsen här på bloggen. Antar att du vill ha en kaka? Men vill du inte ha en kaka kan du skippa den. OK Läs mer