Cruelty free 101: Hur gör man

Hur du gör bytet till cruelty-free

av Jenny Elisabeth
9 views

Som du kanske vet, om du läst min blogg ett tag, så använder jag bara cruelty-free skönhetsmärken och produkter sen augusti 2017. Jag fattar inte att jag inte gick över till cf tidigare faktiskt. Och detta inlägg blir en guide för hur man går över till cruelty-free.

Med detta inlägg vill jag inte pusha mina val på dig som läser, jag vill bara berätta om hur jag gjorde och vad jag kom fram till var ett bra beslut för mig.

Cruelty free 101: Hur gör man
Bild: Pixabay

Om du läser detta så är du antagligen nyfiken på hur man går över till att endast använda cruelty-free skönhetsprodukter eller åtminstone nyfiken på vad det betyder. Cruelty-free innebär, när det handlar om t ex en mascara, att varken ingredienserna i mascaran eller slutprodukten har testats på djur. Djurförsök används ännu tyvärr trots att det finns bättre och billigare metoder tillgängliga. I EU får inte skönhetsprodukter testas på djur, men märken som säljs utanför EU och speciellt i Kina tillåter att deras produkter testas på djur.

För en vegansk produkt så är inga ingredienser animaliska, en vegansk produkt behöver inte per default vara cruelty-free, och en cruelty-free produkt behöver inte vara vegansk.

Att gå över till cruelty-free betyder att man inte längre köper produkter från de märken och företag som testar sina produkter på djur i något skede och därigenom inte längre stödjer dem, förhoppningsvis betyder detta i förlängningen att märkena och företagen lägger märke till denna förändring hos konsumenterna och ändrar sina tillvägagångssätt. Det var inte alls svårt att gå över till cruelty-free beauty som jag valde att göra till att börja med. I mitt beauty stash var många av märkena ju cruelty-free! Det fanns dock en produkt som jag hade svårt att ersätta (Benefit Gimme Brow), men för någon månad sedan fixade IDUN det och släppte Perfect Eyebrows Tinted Brow Gel, men det är ett sidospår 🙂

Mina tips, baserade på vad jag läst och hur jag själv gjorde är:

SLÄNG INGET

När du går igenom ditt beauty stash och märker en produkt som inte är cruelty-free, då kanske din första tanke är att slänga den. Men släng den inte! Du har ett par alternativ, om det är hygieniskt möjligt (ge inte bort eller donera en använd mascara t ex, vi har alla olika bakterier i ögon och läppar) ge bort den eller donera den. Är den för gammal så är det självklart helt okej att slänga den, ta detta tillfälle i akt att gå igenom dina produkter och kolla deras bäst före-datum.

Du har också alternativet om det är en produkt som är funktionsduglig aka ej för gammal, att använda upp den. Att gå över till cruelty-free produkter, oavsett om du siktat in dig på skönhetsprodukter eller ALLA produkter i ditt hem, så ska du feel free att använda upp dem. För du har redan köpt dem – skadan är redan skedd så att säga. Det som är viktigt är vad du gör sen när du ska köpa en ny, då ersätter du produkten med ett cruelty-free alternativ.

EFTERFORSKNINGAR

Jag spenderade många timmar med att Googla på märken och produkter för att bilda mig en uppfattning om vad som är cruelty-free. Jag valde att inte Googla på själva djurtesterna för jag uppskattar inte när såna bilder delas i mitt Facebookflöde så jag tror inte det skulle vara till någon nytta för mig att Googla på det. Däremot läste jag detta inlägg för att ta reda på information om själva testerna (inget grafiskt innehåll i inlägget).

Jag anser att om ett märke inte säljs i Kina är det cruelty-free, för i Kina har dom lagar på att allt som importeras/säljs i landet måste testas på djur och då kallas det för ”tested where required by law”. Däremot i Hong Kong har dom andra regler och lagar för djurtester än i ”mainland” Kina, läs mer här: Logical Harmony: Can Brands Sell in Hong Kong and Be Cruelty-Free.

MATNYTTIGA BLOGGAR & APPAR

Logical Harmony, Cruelty-Free Kitty och Ethical Elephant är några av de lite större cruelty-free (i vissa fall även veganska) bloggarna som jag känner till och som jag använt under min övergång. På bloggarna finns många, och långa, listor med vilka märken som do and don’t så att säga. I detta inlägg har jag fått information från och länkat till flera av inläggen från dessa bloggar.

Jag testade också några appar: Bunny Free, Choose Cruelty-Free (CCF), Cruelty-Cutter och Djurvänligt.

Bunny Free: har en streckkodsscanner som fungerar sådär. Även lista på märken som testar och inte testar, många valmöjligheter för att sortera listan.
CCF: många kategorier för produkter som i nästa steg sen sorteras in i märken.
Cruelty-Cutter: även denna app har en streckkodsscanner, den fungerar bättre än Bunny Free’s scanner. Scannar du en produkt som inte finns i deras databas kan du lägga till den via ett mail till utvecklaren.
Djurvänligt: en app från Djurens Rätt med “pälsfria listan” samt en lista på icke djurtestade märken.

KÄNN TILL DINA KANINER

Det finns 3 olika logotyper av kaniner som man kan lita på om man ska shoppa cruelty-free, att lära sig att känna igen dem och se vilka som är fejk är en bra grej. I vissa fall har inte märket råd med Leaping Bunny certifiering och har då gjort en egen logotyp. Om du håller i en produkt i affären och den har en helt olik kanin från dessa tre så kan du lägga produkten på minnet och kontakta märket för att fråga dem om de är cruelty-free (eller använda någon av apparna ovan och scanna produkten!). Mailar du ett företag finns det ett par frågor som är viktiga att ställa, kolla in dem här.

De tre kaninlogotyperna du kan lita på är de från Leaping Bunny, PETA och Choose Cruelty-Free (titta speciellt efter CCF kaninen om du bor/är i Australien då den är en oberoende australiensisk symbol).

KÄNN TILL FÖRETAGEN

Vissa företag väljer att sälja sina produkter i Kina, och då (som jag skrev ovan) anser jag att det märket inte är cruelty-free för (importerade) produkter som säljs i Kina måste enligt deras lagar testas på djur.

Något man också får ta ställning till är huruvida man vill stödja märken vars parent company inte är cruelty-free, Estée Lauder till exempel, dom äger många märken där vissa är cruelty-free och andra inte. De äger MAC (icke cruelty-free) och Too Faced (cruelty-free). Jag själv är okej med att handla från Too Faced trots att de ägs av Estée Lauder. Jag tänker att om tillräckligt många stödjer märken som Too Faced så kanske vi kan få, i detta fall, Estée Lauder att vrida på sig i stolarna och undra varför vissa märken går bättre än andra. Det kanske är lite naivt att tänka att man kan påverka så stora företag, men än är inte undrens tid förbi.

Här finns en lista på företag och märken som fortfarande testar på djur.

Cruelty free 101: Hur gör man
Bild: Pixabay

Slutligen, att gå över till cruelty-free kan ta tid, och får ta tid – det är inget man gör över en natt, allt beror på hur man väljer att göra övergången. Genom att använda produkter som inte är gamla istället för att slänga dem så tänker man indirekt på miljön, och man får även tid på sig att undersöka cruelty-free alternativ till den produkten.

Jag har valt att endast köra cruelty-free skönhetsprodukter, men funderar på att ta in det tänket i andra delar av livet, så som hushållsprodukter. Men känn inte att du måste göra allt på en gång om du är intresserad, ta det en produkt i taget om du måste.

Ett sista tips. The Body Shop har just nu en pågående namninsamling där de vill samla in 8 miljoner underskrifter som “uppmanar FN till att anta en FN-konvention om förbud mot djurförsök för kosmetiska produkter och ingredienser, överallt och för alltid“. Skriv gärna under namninsamlingen som du hittar här: Forever Against Animal Testing.

0 kommentarer
0

Du kanske tycker om

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vi använder kakor för att bjuda dig på den bästa upplevelsen här på bloggen. Antar att du vill ha en kaka? Men vill du inte ha en kaka kan du skippa den. OK Läs mer