Cruelty-free 101: Veganskt mode

Cruelty-free & veganskt mode (uppdaterad)

av Jenny Elisabeth
7 views

I augusti 2017 tog jag steget och gjorde bloggen, och min samling beautyprodukter, cruelty-free. Sen dess har jag känt att jag velat göra något mer och efter att ha lyssnat på Therese Lindgrens bok “Vem Bryr Sig?” (här kan du köpa hennes bok) så kände jag det ännu mer, jag bestämde mig först för att utesluta biprodukter från djur från mina kläder, skor, täcken osv. Men bestämde mig sen för att börja med maten ändå, men jag kommer komma till kläder och skor osv.

Cruelty-free 101: Veganskt mode

Vad är veganskt mode?

Veganskt mode går ofta hand i hand med hållbart mode har jag märkt under dessa dagar när jag Googlat som en galning för att få reda på så mycket som möjligt om veganskt mode. Veganskt mode är då kläder gjorda utan produkter från djur, läder är ju en självklar punkt på listan, men jag hittade en komplett lista på Green Living Ideas som jag kopierat in i detta inlägg här nedan:

 • leather
 • fur
 • silk
 • feathers
 • bone
 • horn
 • shell
 • wool
 • cashmere
 • shearling
 • angora
 • shahtoosh
 • snakeskin
 • suede (microsuede is animal free, though)
 • down
 • pashmina
 • mohair

I inlägget på Green Living Ideas, om du vill läsa det finns det här, tipsar dom om att “animal products can hide in unexpected places, so read your clothing’s labels before you buy“.

Jag har då bestämt mig för att inte köpa kläder, skor eller accessoarer som har någon av dessa “ingredienser, jag har en tröja, en halsduk, en handväska och två par skor som är gjorda av antingen läder eller kashmir i garderoben och jag kommer använda dem tills de faller ihop, skadan är redan skedd i det fallet känner jag. Precis som jag gjorde med smink och hudvård, där slutade det iofs med att jag sålde av en del och sen slängde allt som var gammalt – men till skillnad från klädesplagg så kan inte smink hålla år efter år efter år.

Uppdatering: jag köper inte t ex. ett par skor i läder nya, jag köper dom på second hand, för jag tycker att skadan redan är skedd i det fallet och begagnat är ju bra ur många synvinklar. Veganläder är för det mesta gjort av PU eller PVC och är inte så hållbart, jag har 2 par skor i läder som jag kommer använda tills dom faller ihop och när det händer hoppas jag att det finns mer hållbara och miljövänliga veganläder alternativ att tillgå. Tröjan, halsduken och handväskan jag nämnde i stycket ovan har jag sålt eller gett bort nu.

Hållbart mode är en helt annan grej och handlar mycket om hur man producerar och konsumerar kläder, det är fokus på att handla kvalité istället för kvantitet känner jag när jag läser om det. T ex går det åt 2700 liter vatten för att tillverka en enda t-shirt och odlingen samt tillverkningen av textilier är kemikalietung. En annan punkt är överkonsumtion. Jag känner inte i dagsläget att hållbart mode är något för mig, med det sagt kanske det blir det i framtiden när plånboken tillåter kvalitétskläder.

När du köper plagg är det då viktigt att dom inte innehåller ull t ex? Handlar du hållbart mode?

Du kanske tycker om

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vi använder kakor för att bjuda dig på den bästa upplevelsen här på bloggen. Antar att du vill ha en kaka? Men vill du inte ha en kaka kan du skippa den. OK Läs mer