Livsstil

Vad är goth för dig?

Vad är goth? Har du någon referens för vad som är goth? Eller är alla emos? Det finns en skillnad, en mycket grundläggande skillnad, och det är musiken. Emos lyssnar på emo (emotional hardcore) medan gothare lyssnar på… you guessed it, goth (mestadelen av tiden iaf)!

Det brukar vara så det börjar i alla fall, med musiken. Förra året tror jag det var så gjorde en YouTuber vid namn Snowy Lowther en video där hon pratade om huruvida man kan vara goth utan att gilla musiken, och att alla gothare som tar musiken på allvar är elitistiska. Jag tycker hon har fel, och hennes video skapade ett uproar på goth YouTube med flera olika YouTubers som svarade på Snowys video. I 99% av fallen är svaret just att man inte är gothare om man inte gillar musiken.

Goth är en musikbaserad subkultur, det går inte att ändra på i efterhand för att passa folk. Här är ett par videor, som är publicerade som svar till Snowy, som jag tycker är bra att se för att förstå vad som är goth och varför just musiken är så viktig.

You Can’t Change Goth av Angela Benedict

You Can’t Change Goth: Follow Up av Angela Benedict

Och så, Can You Be Goth if You Don’t Like The Music från Anna Munkhammar aka Boden By Night

Och till sist, en video av Angela med tips på genrer man kan lyssna på!

Goth är dock mer än musik såklart, det involverar litteratur, arkitektur, filmer och serier och till sist (enligt mig) modet.

Om Jenny

Hej, jag heter Jenny – det är jag som skriver här på jennyelisabeth.se! Jag skapade den här bloggen 2016 för att ha någonstans att dela med mig av mina beautyfavoriter – numera så delar jag med mig av mindre beauty och mer av mitt dagliga liv.

3 Kommentarer

 • Jnny
  31 december, 2018 at 10:15

  Det är en musikbaserad subkultur, punkt slut. Blir tokig på folk som säger annat. 🙂 Och om man har smak för lite mer mörk, melankolisk, drömsk musik dras man antagligen/ofta/ibland till motsvarande när det kommer till konst, film, mode.
  Stör mig även på att “goth” måste klistras på allt som kan räknas som lite mörkt och gloomy (särskilt av en massa youtubers) men så är jag en sån där pinsam trad-puritan också, om än bara i mitt eget huvud.

  Svara
  • Jenny
   31 december, 2018 at 16:32

   Exakt! Jag blir också lite galen på folk som säger att det handlar om modet t ex. Suuuck… ?

   Svara
   • Jenny
    31 december, 2018 at 20:23

    Man får lätt en skev bild av subkulturen via youtube eftersom det som avhandlas där nästan bara rör kläder, hauls osv. Det kan vara kul, kreativt och inspirerande också förstås men positivt med youtubers som ex Angela som pratar mycket om och brinner för musik.

    Svara
    • Jenny
     4 januari, 2019 at 13:03

     Ja gud ja, på YouTube är det mycket fokus på det yttre och inte så mycket på det inre (som jag tycker det handlar mer om IRL, musik, böcker, konst osv). Jag gillar makeup tutorials såklart, och det kan (som du skriver) var kul och inspirerande, men alla ser likadana ut typ och många yngre (får jag känslan av) får nog intrycket av att för att vara goth behöver man Killstar kläder och så räcker det. Gillar Angela väldigt mycket! Just för att hon verkligen brinner för musiken.

     Svara

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.