Livsstil

Goth och problematisk estetik

Goth är fint och bra på nästan alla sätt och vis men när det kommer till estetiken just på Internet så har vi ett problem, eller flera. Tittar man sig om på sociala medier så ser man snabbt att majoriteten är 1) vita 2) kvinnor och 3) smala.

Pinterest sökning på “goth outfit”

Om vi tar Pinterest som exempel så ser man rätt snabbt att vita kvinnor är överrepresenterade i sökresultaten och är man då POC t ex. tänker jag mig att man kan bli lite nedslagen. En stereotyp inom goth är just blek hy och mörkt hår. Alla, oavsett etnicitet, kan vara goth! Du får göra det på ditt eget sätt, så länge du gillar musiken ?Och inte är en rövhatt och accepterar andra inom och utanför subkulturen så kommer det bli toppen.

Förutom att vita kvinnor är överrepresenterade på Pinterest är alla även smala, jag är inte det. Jag kanske inte känner exakt så som en POC skulle känna, men jag känner mig inte inkluderad och börjar, förut i alla fall, automatiskt att tvivla på mig själv.

Jag har kommit en bit på vägen med att acceptera min kropp så som den nu är, men i dagens samhälle har vi mycket problem med ätstörningar och kroppshets och det här hjälper knappast. Jag har själv i perioder problem med att gamla ätstörda beteenden kommer till ytan och jag önskar att min kropp såg ut på ett annat sätt.

Outfit of The Day #28

Att vara plus size och goth innebär ett par saker för mig 1) kläderna jag vill ha finns a) antingen inte i min storlek eller så b) kostar dom skjortan och 2) jag och min kropp representeras inte inom subkulturen.

Och jag blir så arg när jag hör “jag kan inte vara goth för jag är tjock” eller frågan “kan jag vara goth om jag är tjock/något annat utseende relaterat?”, det är nog precis vad som går igenom en tjock persons tankar när någon säger till hen “du är för tjock för att vara goth”. Jag har fått höra det flera gånger, och då tänkt “nej, det stämmer ju, jag kan inte vara goth om jag är tjock” och nu i efterhand gör det mig så arg!

Goth och problematisk estetik
Pinterest sökning på “goth”

Om vi sen tänker på kläderna, för gör du en sökning på “goth” på Pinterest kommer detta upp. Som du ser är det smala kvinnor som bär kläderna, och de flesta storlekar på gothiga kläder är helt absurda. Jag, som bär XL i vanliga fall, behöver ofta 3XL och ibland 4XL hos de flesta goth/alternativa märkena.

Jo, du kan köpa customized kläder på Etsy t ex – men det är så himla dyrt! Jag vill kunna ta på mig något snyggt, gothigt och vara klar. Gothkläder överlag är väldigt dyrt faktiskt, vilket gör att jag hellre handlar i mainstream butiker där jag kan få något i rätt storlek som ändå funkar. Jag lovar, varje höst kommer det finnas plagg i sammet i affärerna och på sommaren mycket spets.

Det känns som om jag haft många sidospår i detta inlägg, men estetiken för goth – speciellt online – är problematisk på många sätt och vis. Jag hoppas att jag t ex med mina outfit-inlägg kan hjälpa någon därute.

Om Jenny

Hej, jag heter Jenny – det är jag som skriver här på jennyelisabeth.se! Jag skapade den här bloggen 2016 för att ha någonstans att dela med mig av mina beautyfavoriter – numera så delar jag med mig av mindre beauty och mer av mitt dagliga liv.

5 Kommentarer

 • Septicemia
  6 januari, 2019 at 11:08

  Fan vad bra skrivet, det här är så viktigt!

  Jag blir alltid sjukt beklämd och provocerad när jag letar inspiration på t.ex. pinterest eller insta och ser hur det som kallas goth bara blir mer och mer stereotypt och exkluderande för varje vecka som går. Ansiktena blir blekare och de alternativa klädmärkena krymper storlekarna i samma tempo. Jag vet inte om det finns en enda ung kvinna i dag som inte har issues med sin kropp/förhållande till mat? Kan knappt föreställa mig hur det är för POC när sociala medier ser ut som de gör. Det är komplicerat när vi ändå lever i ett förhållandevis upplyst samhälle men får större delen av sociala medier (som rör goth) från t.ex. USA som ligger ljusår efter vad gäller feminism och jämställdhet. Jag tror att kroppspositivitet går hand i hand med de tankarna, sedan ser jag ju att vi har stora problem här i Sverige också men bilden är så polariserad i just goth-taggarna och min gissning är att det beror på att amerikansk kultur är överrepresenterad.

  Förstår till viss del känslan av att inte kunna shoppa kläder pga storlekarna, även om det absolut inte är exkluderande på samma vis att bara vara lång så är det sällan kläder passar. Framför allt jackor, byxor och långärmat. Jag ger upp rätt ofta med att vara duktig, leta second hand eller handla från alternativa mindre designers osv för att inget nånsin sitter bra eller blir hutlöst dyrt. Istället beställer jag från vanliga kedjor med gratis/billig retur. Tänkte bli bättre på DIY men ibland vill man ju bara vara snygg, helt effortless.

  Svara
  • Jenny
   6 januari, 2019 at 12:10

   Tack!

   Du satte huvudet på spiken där, blekare ansikten och mindre storlekar. Jag tror faktiskt inte att det finns någon som inte har något issue med sin kropp eller förhållandet till mat. USA är efter helt klart! Vi behöver inte deras stereotypiska bild av gothare, får skapa en egen tag!

   Kan tänka mig att det kan vara besvärligt att vara lång när man handlar kläder. Det är ju passform det handlar om där med, jag har helt slutat med second hand men det beror mer på att det inte finns någon bra second hand där jag bor.

   Svara
   • Septicemia
    6 januari, 2019 at 13:11

    Ja! Egen tag för mer inklusivitet och mindre kroppshets inom goth hade varit så jävla skönt!

    Jo exakt, passformen är alltid off och det är alltid ångest att shoppa IRL. Det är samma med second hand här, det finns verklinge inte kläder. Är medlem i ett par alternativa köp- och säljgrupper på FB, hittar ibland något där eller chansar på Tradera men många begär ju överpriser för sina använda kläder….

    Svara
    • Jenny
     6 januari, 2019 at 13:15

     Eller hur! Så himla skönt hade det varit.

     Haha, jag vet! Överpriser är standard i grupper på FB, speciellt på alternativa kläder tycker jag.

     Svara
     • Septicemia
      6 januari, 2019 at 13:30

      Verkligen, får fundera ut nån tag och börja bombardera folk med.

      Ja, jag begriper liksom inte hur någon kan begära nästan hela nypriset på något som uppenbarligen är slitet. Blir mest full i skratt.

     • Jenny
      6 januari, 2019 at 13:49

      Säg till om du kommer på något, kan hjälpa till med bombardering!

      När/om plagget är tydligt slitet så borde man ju se det själv tycker jag och justera priset efter det, men tydligen funkar inte alla så. Brukar också skratta lite åt det 🙂

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.