Livsstil

Goth on a budget

Går det att klä sig goth om man har en budget och inte kan spendera 500kr på ett plagg hos Killstar? Jo, det går. Eller ja, jag ska dela med mig av hur jag gör i alla fall så får du bestämma om det är doable för dig eller ej.

Goth on a budget

Okej, så du har börjat lyssna på goth/post-punk och har upptäckt att det finns en klädstil också och vill klä dig enligt den. I samma veva upptäcker du också webshops som Killstar, DollsKill och kanske du tittar lite på Etsy också. Något du då ser är att kläderna är hiskeligt dyra, jag tittade på ett par skor från Killstar och funderade på att köpa dom till födelsedagen men dom kostar 89 pund vilket är ungefär 1.100kr! Jag vågar inte lägga det på ett par skor där jag inte har klämt och känt på innan, but I digress.

Kläder

För kläder finns det egentligen inga regler, du kan vara goth hur du vill (tycker jag då) bara du lyssnar på musiken, det nämnde jag i mitt inlägg om den problematiska estetiken inom goth-subkulturen. Men om du vill klä dig goth så har jag några budgettips.

Outfit of The Day
T-shirt och stay–ups från eBay, kjol från Etsy säljare

Tips 1:
Det du kan göra är att shoppa i mainstream butiker, så som Lindex, H&M, KappAhl (okej, KappAhl har jag sällan tur i så kanske inte KappAhl, men du fattar poängen). Men även webshoppar som Chiquelle, NA-KD osv kan ha bra grejer! Tänk “svart” (fast många plagg går också att färga svarta), och att det mesta kan du “gotha upp” med lite accessoarer av ditt eget val och hela looken blir komplett med ev smink.

Varje höst kommer det, i mainstream butikerna, sammetsplagg, diverse juveltoner på plagg och djupt bäriga nyanser. Jag haffade en fin sammetsklänning på Lindex i höstas t ex. Och H&Ms Divided-linje är alltid kul att spana in. Divided kan vara svårt om du, som jag, är plus size men då får man söka efter oversize plaggen, jag brukar ha tur med crop tops t ex.

Det som skiljer ett par skinny jeans, som för övrigt är en stapelvara i en goth-garderob, från H&M och Killstar åt är just priset. Gothkläder är väldigt dyrt, och då kommer vi till mitt nästa tips…

Tips 2:
eBay är toppen för att hitta kläder i olika stilar och många olika storlekar, jag hittade bl a min Wednesday Addams klänning där (den jag har på profilbilden samt i loggan). Men tricket är att istället för att skriva “goth dress” så skriver du “black long dress [plus size t ex]” i sökfältet. Då kan du sålla mellan alla klänningar som dyker upp och välja något med spets eller sammet till ett mycket rimligare pris!

eBay är också bra för smycken och skor, men tänk på att de flesta smyckena inte är nickelfria (om du inte söker på “sterling silver jewellery” då.

Outfit of The Day #26
Klänning från eBay, fishnets från ASOS

Tips 3:
Om eBay inte är din grej så kan du alltid shoppa mer lokalt, t ex hos din närmsta secondhand affär, de flesta secondhand affärer har kläder och har du tur kan du hitta något fint som passar dina önskemål. Och kom ihåg att hela looken blir komplett med skor, smink och hår så det kan vara en enkel rak klänning fast.

Jag har ingen tur med secondhand för den närmsta secondhand affären för mig har mest möbler, kanske 20% av butiken består av kläder (och knappt något i rätt storlek) så nä, it’s a no go.

Tips 4:
Om du kan så DIY, anpassa dina kläder efter dina egna önskemål och idéer. Jag har en symaskin och har tänkt gå en kurs i klädsömnad alt ha en intensivkurs med mamma, jag har inte DIYat så mycket men det är aldrig försent!

MOTD: Everyday makeup

Makeup

Jag älskar makeup och tycker att makeupen är, om man vill sminka sig alltså, en nyckelingrediens i ens/min outfit. Det är där du kan gå från “person som klär sig i svart” till “goth” typ. Men makeup är också dyrt, och speciellt om man siktar in sig på märken som har riktat in sig på goths. Till exempel Kat Von D, Melt Cosmetics, Lunatick Cosmetics osv.

Då kan det vara bra att komma ihåg att även här kan mainstream märken vara till nytta. Du kan köpa en eyeliner/kajalpenna och använda till brynen (om du vill ha dom riktigt svarta), du kan använda den som läppenna och du kan såklart använda den som eyeliner. Multifunktionellt!

Och det är inte bara eyeliner/kajalpennor du kan köpa, många märken släpper också läppstift i mörkare färger på hösten/vintern, ett exempel är H&M Beauty Lipstick i färgen Moxy som är mörkt lila (som jag köpte i tron att det var svart).

Man kan bli överraskad över vad man kan hitta.

Goth on a budget

Accessoarer

För smycken så tycker jag att Etsy är bra, mycket av det jag har och använder dagligen kommer från Etsy. Mitt ribcage halsband, korpskalle halsband, korpskalle örhängen som jag alltid har på mig osv osv.

På bilden ovan finns det ett rosary halsband (med korset) som jag köpt på eBay, chokern med nitar kommer från ASOS, halsbandet med stenen kommer från den svenska webshopen Hellaholics och ringarna från Etsy och Rogue & Wolf.


Förhoppningsvis har jag fått igenom min poäng, det behöver inte vara dyrt att klä sig goth eller att vara det. Att vara det är ett mindset och en förkärlek för det mörka och udda.

Om Jenny

Hej, jag heter Jenny – det är jag som skriver här på jennyelisabeth.se! Jag skapade den här bloggen 2016 för att ha någonstans att dela med mig av mina beautyfavoriter – numera så delar jag med mig av mindre beauty och mer av mitt dagliga liv.

Inga kommentarer

    Kommentera

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.