Livet

Jag känner mig som Gud

“Jag känner mig som Gud” yttrade jag hos psykologen som gjorde min neuropsykiatriskautredning för många år sen. Utredningen som resulterade i en diagnos på bipolär sjukdom (typen skulle sättas med hjälp av min dåvarande läkare) och flera år senare fick jag även diagnosen ADHD.

Jag känner mig som Gud

Jag tror inte att jag skrivit något inlägg om mina diagnoser på denna bloggen, på min gamla gjorde jag det men tror inte någon följer mig sen den tiden. I alla fulla fall…

Jag skulle förklara min upplevelse av bipolär sjukdom typ såhär:
Alla har ju bra och dåliga dagar, men jag som har bipolär sjukdom upplever djupa dalar och extrema toppar (det finns olika typer, de vanligaste är 1 och 2). I topparna är jag väldigt uppåt, pratsam, social och tar på mig, samt skapar, nya projekt. Jag känner mig som Gud, musik på radion spelas för mig, alla färger är klarare och starkare och det här stämningsläget varar i allt från ett par dagar till ett par veckor.

Det är också i mina manier som jag spenderat mycket pengar och dragit på mig skulder. Men det är också i manierna som jag får dom bästa idéerna (starta den här bloggen t ex!).

Men så finns det den andra sidan av min bipolära sjukdom, där jag är raka motsatsen till pratsam och social. Jag känner mig inte som Gud, om jag trodde på Gud skulle jag snarare undra varför jag blir straffad. Vad jag gjort för att förtjäna att må som jag gör. I mina mörkaste perioder har jag försökt ta mitt liv, jag låg på IVA och jag minns alla slangar och att jag blev fastspänd för att jag skulle sluta försöka dra ut dom. Som du förstår mår jag väldigt dåligt i dom perioderna.

Jag känner mig som Gud

Bipolär sjukdom är, för mig, något jag inte skulle vilja radera från mitt liv eller från min historia trots allt mörker jag fått uppleva, och att jag varit nära på att dö.

Men min poäng är att jag inte dog, jag känner mig fortfarande som Gud stundtals som någon sorts puppet master, men jag fick hjälp. Och min hjälp är medicin och terapi, plus rutiner i vardagen (som jag, som 21 åring borde tagit mer på allvar, det hade nog hjälpt). För jag hamnar lätt i obalans när mina rutiner ruckas på.

Det finns hjälp att få om du mår dåligt, du kan slänga iväg ett DM till mig på Insta också om du vill det istället för att prata med en kurator t ex. Det kan hjälpa att prata med någon som är utomstående.

Om Jenny

Hej, jag heter Jenny – det är jag som skriver här på jennyelisabeth.se! Jag skapade den här bloggen 2016 för att ha någonstans att dela med mig av mina beautyfavoriter – numera så delar jag med mig av mindre beauty och mer av mitt dagliga liv.

Inga kommentarer

    Kommentera

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.