Livet

Tag: Psykisk ohälsa

Psykisk ohälsa är ett ämne som ligger mig nära då jag själv och många runt mig kämpar med psykisk ohälsa i någon grad. Jag vill dela med mig mer av min historia och vi börjar med en tag.

Tag: Psykisk ohälsa

Har du någon diagnos, vilken/vilka i så fall?
– Jag har ADHD, bipolär sjukdom och PTSD.

När fick du din diagnos?
– Jag fick diagnosen bipolär sjukdom när jag var 21 (2007 alltså), ADHD ca 2014 och PTSD förra året (2018).

Vilka känner till din/dina diagnoser?
– Alla, jag är väldigt öppen med det då bipolär sjukdom gjort att jag idag är sjukpensionär. Så när jag dejtar t ex vill ju folk veta vad jag gör på dagarna och så får dom veta att jag är sjukpensionär och varför är jag det osv osv.

Vad tycker du är det svåraste med att leva med psykisk ohälsa?
– Att det inte var såhär jag tänkte mig mitt liv som tonåring. Det var en tanke som jag fick kämpa med i flera år efter att jag fått min diagnos (bipolär).

Är det något som förvånat dig när det gäller din sjukdom eller återhämtning?
– Jag trodde inte att jag 12 år senare skulle tycka att jag borde ha lyssnat på tjatet om rutiner och att det kommer hjälpa mig. Rutiner, och litium, är det som gör att jag är stabil(are) idag.

Vilken sorts behandling har du fått?
– Främst medicin de första åren, senare terapi och samtalskontakt.

Fungerar det, eller fungerade det tidigare?
– Det fungerar, vi har äntligen hittat rätt kombo av mediciner. En blandning av litium, sömnmedicin och lugnande. Jag går också i terapi/PTSD behandling.

Hur länge har du varit sjuk?
– Sen tonåren då jag kämpade med depression och hypomanier omvartannat. Kan också se att PTSD symtomen kom i tonåren efter ett trauma.

Hur påverkar det ditt jobb, din vardag och dina relationer?
– Jag jobbar inte, men vardagen och relationerna blev mer påverkade när jag var yngre och inte hade rätt kombo medicin samt bra kontakter och var mer instabil.

Vad får dig att känna dig lugn och OK?
– Musik, att ta hand om mig själv (kan vara att titta på en serie, lägga en ansiktsmask eller klappa på Luxx) och prata med mina nära och kära.

Vilket råd skulle du ge till andra?
– Lyssna på dina vårdkontakter, förhoppningsvis vet hen vad hen pratar om. Men experimentera gärna själv med tekniker dom föreslår, bl a “andas i fyrkant” är värdelöst för mig men att måla i mindfulnessböcker är bra.

Vad får dig att le?
– Just nu är det mest Andrea som får mig att le ❤️Men Luxx är en källa till många leenden, likaså min lillasyster.

En fördom om din sjukdom som du vill slå hål på?
– Oj, jag kommer inte på något som är relaterat just till någon av diagnoserna jag har. Men däremot är väl en generell fördom om de som lider av psykisk ohälsa att vi kan “rycka upp” oss. Det är inte så det funkar people.

Om Jenny

Hej, jag heter Jenny – det är jag som skriver här på jennyelisabeth.se! Jag skapade den här bloggen 2016 för att ha någonstans att dela med mig av mina beautyfavoriter – numera så delar jag med mig av mindre beauty och mer av mitt dagliga liv.

Inga kommentarer

    Kommentera

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.