Livsstil

Goth är inte fritt från skönhetsnormer

Jag har typ pratat om skönhetsnormer inom goth förut när jag pratade om “goth och problematisk estetik“, men en YouTuber jag följer gjorde en video där hon pratade om det och jag tycker du borde se videon (gothare eller ej).

TL;DR

Kortfattat så säger Joana i sin video att “ju blekare hy desto bättre” är HG inom goth, men goth “doesn’t mean pale or white”. Och hon nämnde också att man inte ska vara den gotharen som gnäller om att hen är rädd för att bli brun för då kommer dom och tar ditt goth card ifrån dig… var inte den personen. På det ämnet så kan jag tillägga att SPF är toppen, den hindrar dig inte från att bli brun – men du bränner dig inte (och det är det som är det farliga). Och något annat som kommit från att gothare “ska ha” porslinshy är ju att det finns puckon där ute som tror att mörkhyade inte kan vara gothare. Hallå i hålet?! Det är dags att bryta stereotypen om att goth = blek/vit.

Hon säger också att utan smink så kanske man inte känner sig som sig själv/som en gothare, och i viss mån känna press att ha smink hela tiden på grund av det. Under sommaren är ju det inte så kul, det kan smälta bort pga att du svettas och det är varmt. Men sminket, och kläderna, är inte det som gör en till gothare (eller punkare, metalhead osv) utan det är ju kärleken till musiken (som jag tjatat om många gånger).

Vi, som alternativa, bryter tyvärr inte skönhetsnormer för vi har våra egna.

Vad är en skönhetsnorm du önskar inte fanns?

Om Jenny

Hej, jag heter Jenny – det är jag som skriver här på jennyelisabeth.se! Jag skapade den här bloggen 2016 för att ha någonstans att dela med mig av mina beautyfavoriter – numera så delar jag med mig av mindre beauty och mer av mitt dagliga liv.

Inga kommentarer

    Kommentera

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.