Kan en produkt vara vegansk men inte cruelty-free?

Cruelty-free vs. veganskt: Vad är skillnaden?

av Jenny Elisabeth
14 views

Ofta så tror man att cruelty-free och veganskt går hand i hand, men det behöver inte vara så. Vi kan ta märket Fenty Beauty, dom har visserligen ett par veganska produkter i sin lineup men ser sig inte som ett veganskt märke. Däremot är dom cruelty-free och säljer inte sina produkter i Kina.

Kan en produkt vara vegansk men inte cruelty-free?

Varför en produkt är vegansk men inte cruelty-free

Vi tar ett annat exempel. EOS, eller Evolution of Smooth, släppte ett nytt läppbalsam för något år sen och det är veganskt. Såg då ett par YouTubers göra samarbeten med EOS och Crystal läppbalsamet, i kommentarsfälten på Instagram var det fullt med kommentarer som sa att EOS läppbalsamet inte är veganskt för att EOS säljs i Kina och deras produkter testas därför på djur enligt Kinas lagar.

Det som är fel där, enligt mig iaf, är att om en produkt inte testas på djur så är den cruelty-free, men en produkt kan vara cruelty-free utan att vara vegansk precis som en produkt kan vara vegansk utan att vara cruelty-free. Dessa begrepp är inte synonymer till varandra men används generellt så.

Cruelty-free innebär att produkten inte har testats på djur i något skede och veganskt betyder att produkten inte innehåller några ingredienser från djur. Det betyder i sin tur att en produkt kan vara vegansk men inte cruelty-free och vice versa.

Alltså, en produkt kan vara både cruelty-free och vegansk. Det betyder då att produkten inte testats på djur samt att den inte innehåller några ingredienser från djur. Ett exempel på produkter som är cruelty-free och veganska är sminkprodukter från Linda Hallberg Cosmetics (när det kommer till just läppbalsam kan jag rekommendera Hurraw om du vill ha ett som är cruelty-free och veganskt).

En produkt kan också vara cruelty-free men inte vegansk, och då är produkten inte testad på djur men innehåller ingredienser från djur. 

Och till sist, en produkt kan också vara vegansk men inte cruelty-free. Och då har vi situationen med t ex EOS, där produkten inte innehåller ingredienser från djur (deras andra läppbalsam innehåller bivax, Crystal gör det inte) men enligt de senaste uppgifterna säljs EOS i Kina*.

Detta är vd jag fått lära mig, var står du i denna fråga? Själv använder jag enbart cruelty-free beauty, plus i kanten om det är veganskt.

Källor: VegFAQs*, Cruelty-free Kitty

0 kommentarer
0

Du kanske tycker om

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vi använder kakor för att bjuda dig på den bästa upplevelsen här på bloggen. Antar att du vill ha en kaka? Men vill du inte ha en kaka kan du skippa den. OK Läs mer