Att shoppa beauty för pengar man inte har

Att shoppa beauty för pengar man inte har

av Jenny Elisabeth
6 views

Min psykolog gav förslag på saker jag kan skriva om när jag inte kan/vill skriva om nya produkter. Däribland att jag kan skriva om att shoppa beauty för pengar man inte har. För det är något jag har gjort.

Idén till det här inlägget kommer delvis från min psykolog men också från en video Samantha March gjorde som heter Mindset + Makeup, jag klistrar in videon nedan. Min historia är lite lik Samanthas, jag började blogga och hittade sen till YouTube där det fanns hauls och swatch videor.

Att shoppa beauty för pengar man inte har
BIld av Hannes Edinger från Pixabay

Jag har levt på aktivitetsersättning (och nu sjukersättning) i flera år och har aldrig haft mycket pengar att röra mig med. Jag har tidigare berättat mer om hur mitt shoppingberoende började, men jag har varit lite vag om att jag handlat för pengar jag inte hade. Alltså typ Klarna och Qliro.

Mellan varven att dra på mig skulder har jag betalat av skulderna jag haft, men det är inte hälsosamt. Som Samantha säger i sin video så kände jag en press (även fast varken min YouTube-kanal eller blogg gått särskilt bra) att visa upp nya produkter och prata om nytt hela tiden. Jag ska erkänna att jag inte insåg att många fick beauty i pressutskick.

Något som jag tycker har varit speciellt tufft är att eftersom jag handlat beauty för pengar jag inte har så har jag ofta spenderat nästkommande månads inkomst redan och jag har inte kunnat gå och fika med vänner eller göra något alls förutom att sitta hemma och bli alltmer isolerad och sjunka ner i en djupare depression.

En sak som varit farlig för min ekonomi har varit dessa “köp nu – betala sen”-kampanjer som Klarna och Qliro kört ibland. Har jag inte pengar nu så kommer jag nog inte ha det sen när det ska betalas heller. Men pressen och en viss önskan, att få blogg/YouTube/Instagram att gå bra har varit mitt fokus och för att jag tidigt fick detta shoppingmönster så var det enkelt att ta dumma beslut.

Numera har jag Klarna och Qliro mfl spärrade så att jag inte ska kunna dra på mig nya skulder. Det hjälper så att min inkomst räcker lite längre, men jag har fortfarande vissa problem med att jag köper beauty för pengar som borde gått till något annat. ADHD-hjärnan med impulsiviteten talar högt där, men även shoppingmönster som gör att, jag tror det är dopamin som man får en kick av. Belöningssystemet i hjärnan?

Titta på Samanthas video, den var en ögonöppnare även för mig som varit i samma sits.

0 kommentarer
0

Du kanske tycker om

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vi använder kakor för att bjuda dig på den bästa upplevelsen här på bloggen. Antar att du vill ha en kaka? Men vill du inte ha en kaka kan du skippa den. OK Läs mer