Köpstopp 2019

Mitt köpstopp 2019: Hur gick det?

av Jenny Elisabeth
13 views
Köpstopp 2019
Bild av Andreas Lischka från Pixabay

Mitt köpstopp 2019: Hur gick det?

Under 2019 har jag haft ett köpstopp, som för att vara ärlig inte gick jättebra. Inte till en början i alla fall, mellan september och december kan jag räkna alla köp jag gjorde på 2 händer – för mig är det stort. Jag brukade behöva föra listor över varifrån alla paket kommer för jag hade noll koll och det kom paket mest varje dag vilket också betyder att jag shoppade mest varje dag.

Den 7/1 bestämde jag att jag från det datumet skulle ha ett köpstopp, jag har dokumenterat resan här på bloggen och vill du läsa mer om det kan du göra det här.

Jag valde att ta ett köpstopp för att mitt shoppingbeteende var utom all kontroll, jag spenderade mycket tid med att köpa nytt men lite tid med att använda det jag redan äger. Man kan nog säga att det var en form av shoppingberoende. Vanligen sätter man upp regler för sitt köpstopp, eller low-buy eller no-buy, och det gjorde jag också. Mina regler var som följer:

Får inte köpa nytt: beauty (makeup, hudvård), kläder (+accessoarer), elektronik, inredning

  • Får köpa nytt om något går sönder/tar slut
  • Får köpa nytt om något blir för stort
  • Får köpa nytt när något tar slut om jag inte har något annat som funkar istället
  • När jag köper något nytt behöver det inte vara samma produkt, vilken som helst men det måste vara den enda jag har
  • Får gå till frisören och klippa mig men färgar hemma
Köpstopp 2019
Bild av annca från Pixabay

Beauty var den största boven för mig, det var där jag la mina pengar. Men jag ville göra det ordentligt så jag tog med kläder, elektronik och inredning i reglerna också. Dom första månaderna gick det inte bra, jag kanske gjorde färre köp men jag köpte fortfarande prylar och ofta sånt jag inte behövde.

Frestelsen var överallt, på YouTube, på Instagram, på Facebook, på bloggar… överallt! Jag hade en period där jag följde och avföljde beautykonton på Instagram och YouTube för det var ett sätt för mig att ta tillbaka lite kontroll och så kunde jag helt enkelt inte följa konton som pushar produkter hela tiden.

Jag önskar att jag visste exakt vad som hände eller om jag gjorde något, för i september så sa det klick och jag gick 20 dagar utan ett enda köp. Jag köpte ett par saker när jag fick pengar i slutet av månaden men det var det, och så fortsatte det i oktober, november och december också. Okej, november var jobbig med alla jäkla reor, det var black week, black friday, black weekend, cyber monday och jag tror det var singles day också. Så ja, jag föll för reapriset på 1 – 2 saker men det var ingenting jag inte skulle ha köpt till fullt pris.

Köpstopp 2019
Bild av Jan Vašek från Pixabay

Har skrivit ett långt inlägg om vad jag lärde mig av mitt köpstopp, så jag ska inte spoila det inlägget. Men jag kan säga som så att jag nu vill ha allt mindre produkter. Mina önskelistor och villhöver listor har blivit mycket kortare, jag försöker att se över priser på det jag skulle vilja ha för att se om det är en vana jag kan lägga till i min budget utan att spräcka budgeten när jag sen vill köpa produkten igen.

Det finns nog hopp om att jag i 2020, eftersom jag kommer fortsätta med mitt köpstopp, kommer ha den där shoppingfria månaden. Och när jag klarat det, ja då tänker jag ta två shoppingfria månader!

0 kommentarer
0

Du kanske tycker om

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vi använder kakor för att bjuda dig på den bästa upplevelsen här på bloggen. Antar att du vill ha en kaka? Men vill du inte ha en kaka kan du skippa den. OK Läs mer