Hur jag slutade köpa (massa) makeup

Vad jag lärde mig av min no-buy

av Jenny Elisabeth
6 views
Vad jag lärde mig av min no-buy

Ett av mina mål för 2019 var att minska min beauty konsumtion med hjälp av en no-buy och att sakta men säkert komma ner till en nivå i min “kollektion” (jag hatar när man kallar det smink man äger för kollektion, men vi får roll with it) där jag 1) tycker om allt jag har och 2) använder allt jag har. Och att inte ha ett överflöd av allt, jag tror jag räknade till totalt 25 paletter i ett tidigare inlägg.

Detta är inte mitt jobb, det är en hobby och jag vill inte vara omringad av prylar längre. Jag kände i slutet av 2018 att jag behövde göra en förändring för jag blir överväldigad och stressad (och det slutar med att jag inte använder något av det jag har) av alla dessa produkter och valmöjligheter.

Egentligen är jag nog mer av en vanemänniska än jag trott, jag varierar inte min dagliga makeup så mycket att jag kan känna mig bekväm med att ha den mängden makeup som jag har. Men framförallt att vara okej med att spendera så här mycket pengar på beauty.

Jag har alltid varit en “beauty junkie” (hur sunkigt det uttrycket än är), och att ha en skönhetsblogg drev bara på min konsumtion ännu mer. Jag har köpt många produkter bara för att ha något att skriva om, produkter som jag egentligen inte ville ha och som aldrig rördes igen och som sen bara samlade damm och som antingen såldes eller gavs bort.

2019 var året jag skulle ändra på det, och detta är vad jag lärde mig av min no-buy.

Vad jag lärde mig av min no-buy

Vad jag lärde mig av min no-buy

Att sluta shoppa makeup med hjälp av en no-buy borde vara enkelt, det är väl bara att sluta? Eller?

Det var inte riktigt så enkelt. Jag har tidigare försökt minska på mitt shoppande, inte bara av makeup utan andra produkter också, men har aldrig riktigt lyckats. Det har gått bra någon vecka men snabbt satt jag där och klickade hem saker igen. Ta till exempel min fascination för läppstift, vem behöver 40st läppstift där 13st av dom är svarta?

Jag får alltid förklara att dom inte är likadana bara för att nyansen är densamma, men om du inte är insatt i beauty så ser du det nog inte. Många gånger har jag känt mig skamsen över mängden makeup jag har/haft när någon kommenterat med “använder du allt?“.

No-buy

Ett steg i att sluta shoppa makeup var då att börja med en no-buy, det här fenomenet som har tagit över beautyvärlden och nu är no-buy det nya normala. Min no-buy innebar att jag inte fick köpa någon beauty, ingen makeup, ingen hudvård, ingen hårvård, ingen kroppsvård osv alls. Jag satte upp regler och försökte tafatt att följa dom. De första månaderna gick det inte alls och det var inte förrän i september som jag såg en förändring i mitt beteende. Jag kommer fortsätta med en no-buy under 2020 för det finns fortfarande en del jag behöver förändra när det kommer till mitt shoppingbeteende.

Ändra ditt flöde

Om du fungerar som jag så är flödet på Instagram farligt, det är där man (läs: jag) ser de nya releaserna och blir frestad. Under det här året har jag följt och avföljt konton, oavsett vem det var, om jag känt att jag blir frestad att köpa det hen skriver om. Just nu följer jag beautykonton men jag ställer mig också frågan “vänta… behöver jag verkligen det här?” när jag ser något.

Tidigare hade jag köpt produkten utan att blinka, men nu gör jag istället så att om jag scrollar Instagram eller surfar på webshoppar och hittar något så lägger jag det i varukorgen. Men sen låter jag produkten/produkterna ligga där en dag eller tre, och i 8 fall av 10 så har suget försvunnit på dag 3. Sov på saken helt enkelt!

En annan sak som hjälpt mig är att göra en lista över vad du har för produkter hemma redan, dels för att du ska undvika att köpa dubbletter men också för att du lätt ska kunna kolla om du har en dupe till det du nu funderar på att köpa. Det tar tid att skriva listan men den har räddat mig flertalet gånger!

Rensa!

Att rensa i skåp och lådor är inte bara bra för att du blir av med gamla produkter men också bra för att du får se vad du använt kontra vad du inte använt. Jag har en ful vana att behålla det jag egentligen tänkt sälja, eller som i vissa fall behöver slängas, för att “det kan vara bra att ha“. Min lillasyster gav mig det bästa rådet för produkter jag tänker “bra att ha” om; om du tänker “bra att ha” så vill du mest troligt inte ha det.

Jag har även rensat min garderob i år, jag donerade allt jag inte använt på länge och/eller som var för stort. För beauty har jag dels använt tipset min syster gav mig (funkar utmärkt för kläder också!) men också tänkt på vad som blivit gammalt och bara tar upp plats.

En annan bra grej med att rensa är att jag nu ser vad jag använder mest och vad jag sträcker mig efter på daglig basis. Svart läppstift t ex…

Vad jag lärde mig av min no-buy

Det är bara makeup

Till sist, det är kul med makeup och att ha 40st läppstift. Men om du som jag blir stressad av att det ligger 40st läppstift i en låda och mest samlar damm för att du inte hinner använda dom… ja, då är inte det vad som kommer göra dig mindre stressad. Om du blir stressad av produkterna du äger så kommer du mest troligt inte att använda dom för att dom framkallar negativa känslor, jag har fortfarande en del rensande att göra tills jag kommit ner till samlingen av makeup som jag sträcker mig efter jämt och jag vill verkligen komma ner till den mängden att jag kan säga att jag älskar allt och vet hur det fungerar för mig. Jag har en bit kvar på den resan…

Och varje gång jag rensar funderar jag alltid på varför jag har så svårt att säga hej då till något som bara legat i en låda och samlat damm egentligen?

0 kommentarer
0

Du kanske tycker om

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vi använder kakor för att bjuda dig på den bästa upplevelsen här på bloggen. Antar att du vill ha en kaka? Men vill du inte ha en kaka kan du skippa den. OK Läs mer