Livet

Jag har börjat i KBT – för mitt shoppingberoende

Jag har börjat i KBT för mitt shoppingberoende för två månader sen, jag träffar nu en kurator på VPM, jag hade kontakt med henne innan jag började träffa en psykolog. Jag vet inte hur det funkar men kuratorn kunde erbjuda ett KBT program medan psykologen inte kunde det. Jag klagar inte, jag får i alla fall gå igenom KBT programmet som heter Återfallsprevention. Tanken är att man träffar, i mitt fall, kuratorn (hon har utbildning inom beroendebehandling) 8 – 10 gånger och jag fick börja med att skriva ner triggande situationer.

Jag fick ett papper där jag kunde fylla i det som kommer fram, men jag skrev av det och skrev en anteckning istället för det är lättare, tycker jag.

Jag har börjat i KBT - för mitt shoppingberoende
Image by Gerd Altmann from Pixabay

[blockquote align=”none” author=””]TRIGGER: VAD FÅR MIG ATT SHOPPA?
Jag hade tråkigt
När någon säger ”produkt x tog bort min akne”
Scrolla Insta/FB/bloggar/YouTube
Ångest/jobbiga känslor/jobbiga tankar
Inte nöjd med livet
Blir kritiserad = osäker = känner mig inte säker för att argumentera för min åsikt[/blockquote]

När jag ser vad jag skrivit ner som triggers så inser jag ganska snabbt att jag bär på en hel del osäkerhet kring mig själv, mitt utseende och min livssituation (som nu, en månad senare ser mycket bättre ut, men jag tar med den ändå). Som ett steg för att lyckas med KBT programmet så har jag: slutat blogga/Instagramma om beauty, tagit tag i de skulder jag hade och har nu en avbetalningsplan som jag klarar av vilket gör att jag faktiskt har pengar kvar när alla utgifter är betalda.

En kväll tittade jag på en live på Angelica Nyqvist kanal och Hannah Louise Poston var gäst den kvällen, dom pratade om hur deras shoppingvanor ändrats, Hannah sa en sak som jag var tvungen att skriva ner för den var spot on för hur jag själv känt genom åren.

[blockquote align=”none” author=”Hannah Louise Poston”]”I feel unhappy with the life I’m leading, I feel stuck, I feel anxious, I feel bad about myself in all of these ways that I’ve been dragging through my life and if I can just click that button or run that credit card or if I can just have that new thing it will temporarily alleviate that anxiety.”[/blockquote]

Behöver jag egentligen förklara eller utveckla Hannahs ord? Det är just så ett shoppingberoende fungerar, det är så alla beroenden fungerar, det ger en kick de första gångerna du gör det och hjärnan lär sig snabbt att “åh, den här saken tycker vi om att göra och den gör att vi mår lite bättre en stund, så då fortsätter vi!”. Och vips har du ett invant mönster som mest troligt kommer ge dig en hel del skam och skuld.

Jag vet faktiskt inte vad nästa steg i KBT programmet är, men jag vet om några dagar. Än så länge känns det väldigt bra! Jag är väldigt duktig på att se alla snedsteg jag gjort och ser inte framstegen – men nu gör jag det.

Om Jenny

Hej, jag heter Jenny – det är jag som skriver här på jennyelisabeth.se! Jag skapade den här bloggen 2016 för att ha någonstans att dela med mig av mina beautyfavoriter – numera så delar jag med mig av mindre beauty och mer av mitt dagliga liv.

4 Kommentarer

 • Anna
  28 oktober, 2020 at 23:05

  Tack Jenny för att du delar med dig! Känner igen mig i så mycket du skriver om shoppingberoende. Nu känner jag att jag hellre går in på din blogg och läser än scrollar igenom instagram, för att sen köpa något inom beauty. Må dåligt och sen börja om igen. Så stort tack! Modigt av dig!❤️ Önskar dig all lycka!

  Svara
  • Jenny Elisabeth
   29 oktober, 2020 at 10:50

   Åh, vad glad jag blir av att läsa din kommentar! Så kul att du känner att du får något ut av att läsa det jag skriver, det har hela tiden varit min tanke med bloggen (oavsett vad jag skrivit om). Lycka till! ❤️

   Svara
 • bodenbynight
  30 oktober, 2020 at 08:31

  Jag har inte ens tänkt på det här med shoppingberoende innan men ja när jag läser din text så är det ju något med det där att “unna” sig själv och vänta på ett paket. Sen när man hqr grejen är det inte lika kul. Jag spenderar mycket tid att leta efter saker att shoppa men klickar som tur är inte på köp lika ofta.

  Svara
  • Jenny Elisabeth
   30 oktober, 2020 at 09:39

   Så kan det vara, det behöver inte betyda att man drar på sig skulder (så som jag gjort) utan att man “unnar sig” och hamnar i ett ekorrhjul av att “unna sig” ett par gånger i veckan, för mig så var det där med att först beställa prylen, sen vänta och sen få den väldigt kul. Och det roliga höll i sig ett tag, men efter att ha upprepat det många gånger så var det inte lika roligt lika länge längre :/

   Svara

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.