Livet

Vad skiljer ett återfall från “vanlig” shopping?

Ja, vad skiljer ett återfall från “vanlig” shopping egentligen? Det fick jag fundera på förra veckan när jag gjorde ett köp. Jag kommer ju aldrig kunna komma ifrån att köpa något alls, det jag vill bort från är att blåsa alla pengar på saker (smink/hudvård) som inte ens kommer finnas där om några år… jag tänker ibland på de pengar jag spenderat och hur mycket jag nu har kvar som jag köpt för dom. Jag köpte iofs min dator och en TV och kanske en bäddmadrass, men det är det som är kvar nu. Resten, som till stor del var smink, hudprodukter eller hårprodukter, är nu slängda eller sålda.

I alla fall, min vän Anna erbjöd sig att hjälpa mig att sälja det smink och sånt som jag rensade ut senast. Och jag fick in lite pengar från det. Hade detta hänt för ett halvår sen kanske så hade jag, innan jag fått swishen, haft listor på saker jag tänkt köpa. Men jag gick ett par dagar med pengar på kontot och kände ingen lust att shoppa alls. Det dök inte upp något i huvudet heller. Inte på det där “compulsive shopping” sättet iaf, alltså när man/jag känner jobbiga känslor och använder shopping för att lugna känslorna.

Image by Free-Photos from Pixabay

Men efter att jag gjort mina köp (för jag kom på en bra idé till en julklapp till E ♥ också, så den köpte jag också) så började jag fundera på om det var ett återfall eller ej? Och vad är det för skillnad? Jag började skriva ner mina tankar och känslor och försökte jämföra dem mot hur jag tänkt och känt när jag shoppat tidigare.

Skillnaderna jag märkte:
Då handlade jag oftast på kredit – Nu shoppade jag för egna pengar
Då kände jag mig tvungen att shoppa – Nu gjorde jag det av fri vilja
Då trodde jag att jag hade kontroll när jag klickade ner 30 saker i varukorgen – Nu kände jag att jag faktiskt hade kontroll för jag köpte 2 saker och inget mer
Då hade jag ångest innan och efter köp – Nu hade jag ingen ångest innan eller efter köp

Image by Hasty Words from Pixabay

När jag sen Googlade så hittade jag en sida som heter Very Well Mind där dom hade lite olika artiklar, bland annat om beroende och exempel på återfall.

[blockquote align=”none” author=”Very Well Mind”]For people trying to control their behavior rather than trying to quit entirely, a relapse happens when the individual had got control over the behavior but is re-experiencing a period of uncontrolled behavior. For example, someone trying to control their drinking, who had been drinking according to relapse could result in a session of binge drinking. For a shopaholic who is trying to follow a spending plan, a relapse could be going on a shopping spree.[/blockquote]

I citatet ovan så tänker jag mest på “for people trying to control their behavior rather than trying to quit entirely, a relapse happens when the individual had got control over the behavior but is re-experiencing a period of uncontrolled behavior” och “for a shopaholic who is trying to follow a spending plan, a relapse could be going on a shopping spree”.

Jag försöker ju visserligen kontrollera mitt beteende, men om jag läser de raderna och sen tänker på det jag själv skrev om att jag kände att jag hade kontroll så känns det inte som att det var ett återfall alls faktiskt. Det fanns ingen ångest före eller efter, och jag känner ingen ångest nu när jag väntar på det jag köpt heller. Och det finns pengar på kontot och jag känner inget behov av att använda dom.

Om Jenny

Hej, jag heter Jenny – det är jag som skriver här på jennyelisabeth.se! Jag skapade den här bloggen 2016 för att ha någonstans att dela med mig av mina beautyfavoriter – numera så delar jag med mig av mindre beauty och mer av mitt dagliga liv.

Inga kommentarer

    Kommentera

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.