Mode

Handbok för goth/alt (Plus Size) kläder

Att vara plus size, eller att ha en kropp som är plus size – hur du än vill säga, eller om du helst bara säger tjock (det är inget fult ord, det är ett beskrivande ord, det är heller ingen känsla), är svårt i sig. Visst finns det kläder till dig med i butikerna och online, förutsatt att du är inom storleksramarna förstås. För många år sen var jag inte det, jag hade storlekar som inte fanns i något annat än specialbutiker på nätet, å andra sidan klädde jag mig inte alternativt då för att min dåvarande partner brutit ner mig – men det är en annan historia. Men om du då är plus size och skulle vilja ha ett specialplagg eller kanske alternativa kläder? Då dyker det upp en hel ny radda med problem.

Till exempel finns det få märken/webshoppar som använder plus size modeller till sina plus size kläder, vilket gör det svårt att se hur ett plagg skulle kunna sitta på en själv.

Att handla från märken och butiker som inte använder plus size modeller, om dom har ett plus size sortiment, eller som inte ens säljer plus size kläder är besvärligt redan som det är. Det kan vara svårt att föreställa sig hur plagg skulle passa en själv om man inte får se plagget på en plus size modell. I många fall tänker man nog “äh, skit i det” när man hittar en ny webbshop för man får sällan intrycket av att det finns något i rätt storlek när det gäller alternativa kläder och plus size.

Detta är en lista, som jag kommer försöka uppdatera löpande, på webshoppar jag hittat och handlat från som jag hoppas att du också kanske kan hitta något hos! Värt att nämna är att min stil är ledig, nedtonad, vardaglig – men med accessoarerna jag lägger till till mina outfits så får dom den där goth/alt looken jag är efter, så om du söker gothic lolita plagg så är nog denna listan inte för dig, för det är inget jag har koll på, tyvärr.

Goth Outfit of The Day Killstar Pendulum Handbag Witch Brim Hat
Hatt från Killstar, t-shirt från Lindex, kjol från Zalando, skor från Scorett, väska från Killstar

Hos “vanliga” webbshoppar pendlar jag en del i storlekar, men för att du ska få ett hum så har jag för det mesta XL – XXL (46/48/50) på över- och underdelar, detta varierar beroende på var jag handlar. Och det varierar också, såklart, beroende på modell på plagget och hur jag vill att det ska sitta och ibland även på materialet – är det stretchigt eller ej? Något som är svårt med kläder när man är plus size är att plus size plagg ofta mer liknar säckar med puffärmar än straight size plaggen.

eBay (även Tradera/Sellpy)

Underskatta inte eBay, jag har hittat en hel del plagg där. Knepet för att handla på eBay (enligt mig) är inte att söka på “goth dress” utan att vara lite mindre specifik och söka på “black dress tulle” till exempel om du vill ha en klänning med lite tyll (byt såklart ut “tulle” mot “lace” eller “mesh” om det är det du söker). Du kommer på det sättet få upp fler träffar och i mer varierande storlekar. Plus att en mer generell sökning ger resultat som inte kostar skjortan, så är du inte ute efter ett speciellt märke – var lite luddig i din sökning.

För eBay så är det enklast, och säkrast, att betala med PayPal.

Hemsida: eBay.com

Etsy

På Etsy finns det många små butiker där du kan hitta mer anpassade plagg, många som kan hjälpa dig på så sätt att ta dina mått så att plagget du köper kommer sitta perfekt på dig. Jag har köpt en vintageklänning i sammet på Etsy bland annat och jag har också köpt en kjol som var måttbeställd från Corvus Corone Fashion. Ett annat exempel på en Etsy-butik är Exo Umbra som har så fina kläder i många olika storlekar!

Hemsida: Etsy.com

H&M+ Klänning med Knytband
Klänning från H&M+, bälte från ASOS Curve

H&M

H&M är bra tycker jag när du vill handla basplagg, t-shirts och byxor osv. Ibland, speciellt på hösten, kan dom ha lite “roligare” plagg t ex. med spets eller mesh (tänk bara på kollektionen dom hade den här hösten, O M G, tyvärr var inte den tillgänglig i deras plus size sortiment om jag minns rätt). Filtrera på storlek och önskad färg! Halloween är också en tidpunkt när H&M kan få in tröjor med skelettryck eller liknande.

Hemsida: HM.com

Lindex

Precis som med H&M så får jag mina basplagg från Lindex. Deras t-shirts i lyocell är dom skönaste jag vet! Även hos Lindex kan hösten bjuda på specialplagg, och det är ofta så i “vanliga” butiker. Det beror ju på trenderna såklart och i min erfarenhet finns det ofta sammetsplagg i butikerna på höstkanten, förra året haffade jag en bralette i sammet och två eller tre sammetsklänningar.

Hemsida: Lindex.se

Zalando

Zalando är bra på det sättet att dom har många olika märken, några favoriter är New Look Curve, Missguided Plus, Violeta by Mango, Even&Odd Curve och Vero Moda Curve för att nämna några. Zalando har även skor och accessoarer. Dom har ett brett sortiment så risk finns att du får scrolla en del för att hitta något du gillar, men det är (oftast) värt det.

Hemsida: Zalando.se

Boohoo

Boohoo har väldigt billiga kläder och är ingen shop jag skulle bygga en hel garderob av, men jag har inget att klaga på när det kommer till kvalitén priset till trots på de plagg jag har. Det beror givetvis lite på materialet, då vissa material Boohoo använder kan vara lite skira när man tagit på sig plagget. Jag har också hittat en del fina accessoarer hos Boohoo, då främst bälten.

Hemsida: Boohoo.com

ASOS

Det är från ASOS alla mina favoritbälten kommer, ofta har dom ett bra utbud på deras Curve-sortiment. ASOS har sitt eget märke, Curve, men dom har även andra märken som är plus size friendly och det finns prisklasser för alla. Jag köper sällan annat än basplagg, och bälten/accessoarer då, från ASOS.

Hemsida: ASOS.com

BonPrix

BonPrix är en bra webbshop om du söker underkläder och baskläder, jag trodde först att det var skitkläder men icke, jag har plagg från BonPrix som jag haft i flera år. Och de senaste åren har dom fått in saker som har sett mer alternativt ut, lite remmar, mesh, spets. Dom har ett stort sortiment så ta en kopp kaffe eller vad nu din favoritdryck är och gå igenom sida efter sida för det finns guldkorn! Något jag gillar med BonPrix är att när dom skapar sina plus size kläder så utgår dom ofta från straight size modellen, och även om det är plus size så blir det inget täcke med massa onödigt tyg utan det är en modell som (jag hatar det här ordet) är smickrande.

Hemsida: BonPrix.se

GinaTricot

Ibland kan mainstream märken verkligen förvåna, GinaTricot kanske inte har så mycket mesh eller spets. Men en garderob behöver också baskläder (det är mycket baskläder i min garderob ja), och jag skulle fokusera på att skaffa basplagg – t-shirts, jeans, leggings osv från dessa kedjor och inte lägga alla pengar på att ha en garderob full av alternativa märken. Eller ja, om det är det du vill så go for it! Men jag gillar att blanda för att få fram en egen look.

Hemsida: GinaTricot.se

Shein

Jag har handlat på Shein ett par gånger, det finns många liknande sidor och jag är ganska säker på att dom på något sätt hör ihop med varandra. Tänker på typ Romwe, Dresslily osv. Det är lite mer besvärligt att handla på Shein pga att det är asiatiska storlekar och även om man scrollar plus size avdelningen så behöver man ibland gå upp en storlek eller två beroende på plaggets modell och material. En annan nackdel är att ibland är det hit and miss med kvalitén på plaggen, jag har haft tur och det jag köpt har inte hört till missarna.

Hemsida: Shein.se

Killstar Kounter Kulture Skater Dress Plus Size
Kounter Kulture Dress från Killstar, skor från Dr Martens

Alternativa webbshoppar

Jag äger inte många plagg från uttalat alternativa märken, inte för att det inte finns något jag tycker är snyggt utan mer för att min ekonomi inte tillåter att jag har den garderob jag skulle vilja ha för tillfället. I julas köpte jag ganska många plagg som jag sneglat på ett längre tag, men min garderob är fortfarande en blandning av alternativa märken och vanliga märken, och tbh så är det så jag vill ha den. Nedan listar jag ett par webbshoppar som har ett plus size sortiment!

Disturbia Bones Hoody & Bones Jogger

Disturbia

Jag tvivlar på om Disturbia egentligen ska vara med på en lista över “plus size friendly” webbshoppar, Disturbia har storlek UK20 och 4XL som mest och det finns inte jättemånga plagg i de storlekarna. Enligt Disturbias Size Guide motsvarar UK20 en EU 48. Jag har Bones Hoody & Jogger, båda i 3XL/UK18/EU46, samt Bones Midi Wrap Dress i 4XL/UK20/EU48 och Bones-settet är perfekt, klänningen hade jag nog kunnat ha i 3XL istället.

Hemsida: Disturbia.co.uk

Foxblood – Mesh Burton Button Down Shirt

Foxblood

Foxblood är ett indie goth/alt märke baserade i Los Angeles. Häromdagen delade dom ett av mina foton där jag har Mesh Burton Button Down Shirt på mig (outfiten ovan, inlägget är dock borttaget nu), det var mitt första köp från Foxblood och jag valde strl XL på skjortan, Foxblood har ett plus size sortiment där vissa plagg går upp till en true 5XL. Väntar även på ett annat plagg från Foxblood, Janis Mesh Duster, och på den tog jag 2XL.

Om du vill ha kläder med en goth/alt touch som funkar för jobbet, lek eller för att slasa runt i hemma så är Foxblood where it’s at.

Hemsida: Foxblood.com

Killstar Pandora Shirt Dress

Killstar

När jag för många år sen hittade Killstar hade dom inga plus size kläder alls, men de senaste åren har det dykt upp mer och mer vilket jag tycker är kul. Deras plagg går upp till XXL (straight size) och till 4XL (plus size) och skillnaderna på straight och plus size modellerna på plaggen är inte många, ibland kan plus size modellen av ett plagg bli mer pösigt. Men Killstar gör det bra tycker jag och försöker vara så nära straight size modellen som möjligt även för plus size.

Killstar highlightar, tyvärr, inte deras plus size modeller så mycket som man kunde önska, man får helt enkelt hoppas på att det ändras. Jag gillar en del plagg från Killstar och har ett par stycken, nån kjol och ett par klänningar. Jag har strl XL, och hos Killstar pendlar jag mellan 3XL och 4XL beroende på plaggets modell och material. Om du fastnar för ett plagg hos Killstar som inte är från plus size sortimentet så är tricket att kolla efter plagg som är unisex och oversize.

I grupper jag är med i på FB kan man läsa att plus size personer med större byst kan ha problem med storlekarna då Killstar verkar göra modeller för en mindre byst, så har du större byst – undvik deras chiffon plagg! Klänningen ovan, Pandora Shirt Dress (har den i 3XL), är just en sån klänning där det blir svårt att få plats med mer byst än vad jag har t ex…

Hemsida: Killstar.com

Restyle

Restyle är ett polskt märke som har plagg upp till storlek 3XL. Jag har strl XL och har just nu ett par leggings och en jacka från Restyle, båda i 2XL. Restyle har mycket tryck på sina kläder och mycket detaljer överlag. Jag föredrar deras enklare plagg och har ögonen på en av deras klänningar…

Hemsida: Restyle.pl

Om Jenny

Hej, jag heter Jenny – det är jag som skriver här på jennyelisabeth.se! Jag skapade den här bloggen 2016 för att ha någonstans att dela med mig av mina beautyfavoriter – numera så delar jag med mig av mindre beauty och mer av mitt dagliga liv.

2 Kommentarer

 • bodenbynight
  9 juni, 2021 at 09:20

  Rent generellt tycker jag att de alternativa märkena har legat lite efter med att ha mer “riktiga” modeller. Det är extremt mycket redigerade bilder och då är det ju också svårt att få en bild av hur kläderna verkligen ser ut.

  Svara
  • Jenny Elisabeth
   9 juni, 2021 at 09:21

   Håller med dig. Det är alldeles för mycket redigering!

   Svara

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.