Lesbiskhet

Comphet, eller internaliserad homofobi

Har du hört talas om uttrycket “comphet”? På svenska kan man säga internaliserad homofobi. I april 2019 skrev jag ett inlägg som heter “Ibland blir jag ledsen“. Det är ett kort inlägg där jag vädrar mina känslor om att ha kommit ut sent i livet, känslan av att ha missat mycket och främst av att heteronormen är så stark och att det är den som pushas på oss från det vi är små.

Missförstå mig inte, mina föräldrar har aldrig gett mig känslan av att dom inte hade varit okej med att jag som 14-åring, istället för att säga “jag är bisexuell” hade sagt “jag är lesbisk”. Jag har egentligen inget minne av att jag ens kommit ut (som bi), men jag minns att mamma en dag sa att jag “får komma hem med vadsomhelst, men bara inte en kamel för den går inte in genom dörren“.

Comphet, eller internaliserad homofobi

För något år sen fick jag lära mig att det finns något som heter “internalised homophobia”, eller “comphet” som används flitigt på sociala medier, antingen tillhör du HBTQ eller inte, men du bär på homofobiska känslor som påverkar ditt liv. Jag ser nu i efterhand när jag läser om det att så mycket av det jag gick igenom i tonåren, depression, ångest, självskadebeteende… det kan mycket väl vara länkat till att jag kände att jag inte vågade komma ut.

När jag blev äldre så tog det (comphet) andra uttryck, jag trodde att jag nog var bisexuell. Men, jag är ledsen bi babes därute, jag använde det tyvärr som ett skydd. Lite som… ja, jag gillar tjejer, men kolla, jag gillar killar också! Jag fick nästan det jag ville ha ut av livet. I mina förhållanden, med killar, var jag “the aggressor”, den som tog kommandot. Jag tog det till den graden att jag hade som mål att, genom att ha sex med killar, övertyga mig själv om att det inte var tjejer jag egentligen ville ha sex med. Nu när jag tänker tillbaka på de åren och ännu tidigare upplevelser så känns varje ligg jag haft med en kille som ett trauma jag behöver bearbeta, något som gör att jag fortfarande känner mig äcklig och smutsig. Och det tror jag är en kombination av den första sexuella upplevelsen jag hade och att i senare sexuella möten så var inte mitt hjärta med i spelet sas. Personerna jag hade sex med gjorde inget fel och gick inte över mina gränser, det var jag själv som gjorde så mot mig själv.

Sen jag kom ut har jag varit i ett långvarigt förhållande med en tjej, har dejtat en hel del och sen 6 månader tillbaka är jag tillsammans med Evy. Och nu kan jag faktiskt säga att jag vet vem jag är och att jag vet vad jag vill. Det tog mig bara 26 år att våga.

Om du vill läsa om “internalised homophobia” så tyckte jag att den här sidan var bra.

Om Jenny

Hej, jag heter Jenny – det är jag som skriver här på jennyelisabeth.se! Jag skapade den här bloggen 2016 för att ha någonstans att dela med mig av mina beautyfavoriter – numera så delar jag med mig av mindre beauty och mer av mitt dagliga liv.

Inga kommentarer

    Kommentera

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.