Varför cruelty-free?

av Jenny Elisabeth

Jag har under de åren jag endast handlat från cruelty-free beautymärken fått frågan “varför?”. Ibland av expediten på KICKS eller annan sminkaffär som inte förstår varför jag inte vill handla från t ex Clinique, ibland av en familjemedlem som tycker det är för “radikalt” (iom att jag nu även är typ vegan) och ibland från en random person på Internet som antagligen vill hävda sig och bevisa att det är ett dumt påhitt det här med cruelty-free och veganism.

Vad är cruelty-free?

Cruelty-free kan betyda olika saker för olika människor, men för mig är det när:

  1. Märket testar inte sina produkter eller ingredienser på djur i något skede av tillverkningen
  2. Tillåter inte att en tredje part testar på djur
  3. Ingredienser från leverantörer testas inte på djur
  4. Testar inte på djur “when required by law”*
  5. För mig kan ett märke ägas av ett moderbolag som inte är cruelty-free, jag stöttar de märken som är cf

*Till exempel så behöver importerade produkter till (fastland Kina, för Hong-Kong gäller andra lagar) Kina testas på djur per deras lagar. Det finns också risk för post-market tester för de märken som nu börjat försöka kringgå Kinas lagar och behålla sin cruelty-free status, ta t ex. Wet n Wild som exempel, länken går till Cruelty-Free Kitty som skrivit mycket om Wet n Wilds status (jag tycker inte att Wet n Wild är cruelty-free).

I EU är djurtester sen 2013 förbjudet men stora märken kan fortsätta att sälja sina produkter i Kina och därför testas produkterna på djur = det märket är inte cruelty-free.

Vad innebär djurtester?

I labb kan olika djur, allt från råttor till katter till hundar, bli testade på. Är det en ny ingrediens som ska vara i en produkt kan detta leda till döden för 1.400 djur. Det finns olika metoder för testerna, men djuren kan få kemikalier i ögonen eller ner i halsen, dom kan bli torterade, plågade och tillslut dödade. Djurtester är idag onödigt, det finns alternativ som inte innebär att ett djurs liv avslutas på detta sättet. Det finns humana alternativ.

Varför cruelty-free?
BIld av annca från Pixabay

Finns det alternativ?

Man kan läsa detta på Leaping Bunnys hemsida:

“There are many reliable alternatives to using animals available, including cell and tissue cultures and sophisticated computer and mathematical models. Companies can also formulate products using ingredients already determined to be safe. Cruelty-free companies can use a combination of methods to ensure safety, such as employing in vitro tests and/or conducting clinical studies on humans.

Varför cruelty-free?
BIld av Quang Nguyen vinh från Pixabay

Fler borde gå över till cruelty-free

Om fler går över till cruelty-free kommer detta märkas sakta men säkert. Märken kommer att se att mindre pengar gått till dom och att andra cruelty-free och mer etiska märken fått mer av kakan. Det kallas “voting with your wallet“. Om du oroar dig för att du har en favoritprodukt som inte kommer från ett cruelty-free märke så kommer du lätt hitta ett alternativ.

Cruelty-free är inte mer kostsamt eller svårt att hitta, det finns många butiker som har ett eller fler cruelty-free märken, det finns också bra guider på nätet på bloggar – som min t ex! Jag har en cruelty-free shoppingguide för KICKS, som du hittar här.

Att gå över till cruelty-free beauty (vi kan börja där) kan verka svårt till en början, och jag har hört historier som “men mitt favoritläppstift kommer från NARS och jag vill inte använda något annat”, det är inget annat än själviskt. Sorry om du tar åt dig, men jag tycker det är själviskt att man på grund av t ex. ett läppstift väljer att djur får lida i labb.

Varför cruelty-free?
BIld av summa från Pixabay

Att gå över till cruelty-free beauty var ett av mina bästa beslut. Det gjorde att mina tankar reflekterades i mina handlingar, och jag har även lärt mig mycket på vägen. Jag trodde först inte att djurtester hände iom förbudet 2013, jag menar det låter ju galet att kaniner får kemikalier i ögonen för att vi ska få ett läppstift eller vad än det nu kan vara? Men jag satte mig in i det mer när NARS började sälja i Kina pga besviken och i augusti 2017 gick jag över till cruelty-free beauty.

Vi använder kakor för att bjuda dig på den bästa upplevelsen här på bloggen. Är det okej? OK Läs mer